Lukasenko: „Belarus a inceput sa primeasca arme nucleare tactice, de trei ori mai puternice decat bombele de la Hiroshima”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a declarat la televiziunea de stat rusa ca tara sa a inceput deja sa primeasca arme tactice din Rusia, dintre care unele – potrivit lui – sunt de trei ori mai puternice decat bombele atomice lansate de SUA asupra oraselor nipone Hiroshima si Nagasaki in 1945, transmite Reuters. El a amenintat cu utilizarea lor, afirmand ca, in caz de razboi, il poate suna in orice moment pe presedintele rus Vladimir Putin pentru a primi aprobarea, relateaza si DPA, preluata de Agerpres.

„Care e problema sa coordonezi o astfel de lovitura? Nu este deloc o problema”, a afirmat Lukasenko intr-un interviu pentru postul televiziunii de stat ruse Rossia-1, difuzat tarziu marti seara.

„Ridic receptorul si oriunde se afla, el raspunde”, a spus Lukasenko, referindu-se la Putin. „Daca el suna, raspund oricand. Nu este deloc o problema sa coordonam lansarea unei astfel de lovituri”, a afirmat liderul belarus, conform interviului mentionat, postat si pe contul de Telegram al agentiei oficiale de presa belaruse Belta.

„Avem rachete si bombe pe care le-am primit de la Rusia”. „Bombele sunt de trei ori mai puternice decat cele (lansate asupra) Hiroshima si Nagasaki”, a spus sustinut liderul belarus, referindu-se la cele doua bombe atomice lansate de SUA asupra Japoniei in 1945, soldate cu peste 100.000 de morti.

Este vorba de prima mutare in afara Rusiei de la caderea Uniunii Sovietice a unor astfel de focoase – arme nucleare cu raza de actiune mai scurta si mai putin puternice, care potential pot fi utilizate pe campul de lupta.

Actiunea Rusiei este urmarita indeaproape de SUA si de aliatii ei, precum si de catre China, care in mod repetat a avertizat impotriva folosirii armelor nucleare in razboiul din Ucraina.

Lukasenko, un aliat apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, a afirmat intr-o declaratie separata marti ca armele nucleare vor fi desfasurate fizic pe teritoriul belarus „timp de mai multe zile” si ca tara sa dispune de facilitati pentru a gazdui si rachete cu raza mai lunga de actiune, daca ar fi vreodata nevoie. Lukasenko (68 de ani) a afirmat ca tara sa dispune de numeroase instalatii de depozitare a armelor nucleare ramase din perioada sovietica si ca au fost restaurate cinci sau sase dintre ele.

Rusia, care va pastra controlul asupra armelor nucleare tactice, va incepe sa le desfasoare in Belarus dupa ce vor fi pregatite spatiile speciale de depozitare pentru a le gazdui, declarase vineri si Putin, care anuntase inca din martie ca a acceptat desfasurarea de arme nucleare tactice in Belarus, evocand desfasurarea de catre SUA a unor astfel de arme intr-o serie de tari europene de-a lungul mai multor decenii.

SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat ca nu intentioneaza sa isi modifice propria pozitie cu privire la armele nucleare strategice si ca nu au vazut niciun semn ca Rusia s-ar pregati sa utilizeze arma nucleara.

Presedintele belarus, care a permis ca tara sa sa fie folosita de catre fortele ruse care ataca Ucraina, ca parte a ceea ce Moscova numeste „operatiunea sa militara speciala”, a apreciat ca arma nucleara ar actiona ca un factor de descurajare impotriva unor potentiali agresori.

Belarus se invecineaza cu trei tari membre NATO: Lituania, Letonia si Polonia.

Rusia nu a precizat cate dintre armele sale nucleare tactice va desfasura in Belarus. Guvernul SUA estimeaza ca Rusia detine aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, inclusiv bombe care pot fi transportate de avioane, focoase pentru rachete cu raza scurta de actiune si obuze de artilerie, conform presei americane.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: