externe

„Am sabotat Tesla astazi”. Extremisti de stanga revendica atacul impotriva singurei fabrici Tesla din Europa

Productia la fabrica Tesla de langa Berlin a fost oprita iar fabrica a fost evacuata marti dimineata, dupa un atac la reteaua electrica a extremistilor de stanga. Prin urmare, agentia de securitate de stat din cadrul Biroului de politie penala a statului Brandenburg a preluat ancheta, a declarat purtatoarea de cuvant a Directiei de politie din Brandenburg, Beate Kardels, pentru Berliner Zeitung.

„Grupul Vulkan”, clasificat drept extremist de stanga, a revendicat „atacul asupra sursei de alimentare cu energie electrica” din apropierea fabricii Tesla de langa Berlin, ca protest impotriva producatorului auto american. „Am sabotat Tesla astazi”, a precizat grupul intr-o scrisoare.

Marti dimineata devreme, un stalp de inalta tensiune a fost incendiat in apropiere de Grunheide, provocand daune grave la linia de inalta tensiune. Incendiul a fost anuntat la pompieri in jurul orei 5:15. In apropiere se afla si fabrica de automobile Tesla, care a fost paralizata de atac, deoarece a ramas brusc fara curent electric.

Stromnetz Berlin GmbH a ajutat cu generatoare de curent de urgenta pentru ca furnizorul de electricitate din Brandenburg, Edis, sa poata reporni substatia afectata.

Ministrul de interne din Brandenburg, Michael Stubgen (CDU), a vorbit despre un „atac perfid asupra infrastructurii noastre electrice”. Mii de persoane au fost private de serviciile de baza si au fost puse in pericol. Stubgen a continuat: „Statul de drept va reactiona la un astfel de act de sabotaj cu cea mai mare severitate”.

„Grupul Vulkan” a fost mai fost suspectat ca a comis un atac similar asupra alimentarii cu energie electrica a santierului Tesla in 2021. La vremea respectiva, compania Tesla a fost acuzata pe site-ul radical de stanga Indymedia.org ca nu este nici verde, nici ecologica, nici sociala. Biroul pentru protectia Constitutiei din Brandenburg a scris intr-un raport ca „in ultimii ani, extremistii de stanga au comis de mai multe ori atacuri incendiare in Berlin”.

In actuala declaratie de asumare a atentatului, publicata pe site-ul extremist de stanga Indymedia, se afirma, printre altele: „Tesla mananca pamantul, resursele, oamenii, forta de munca si in schimb scuipa 6.000 de SUV-uri, masini ucigase si camioane monstru pe saptamana”.

Autorii s-au inspirat si din „Switch Off – sistemul de distrugere!”. Sub acest motto, vehiculele si statiile de incarcare Tesla au fost in mod repetat tinta unor atacuri incendiare in intreaga tara.

Initial, autoritatile nu au comentat o posibila legatura cu protestele din jurul sediului fabricii Tesla. Incepand de joi, aproximativ 80-100 de activisti de mediu au ocupat o parte din padurea din apropierea fabricii Tesla, pe care compania lui Elon Musk intentioneaza sa o defriseze pentru lucrari de extindere a sitului sau.

Activistii au construit in jur de zece casute in copaci la o inaltime de cativa metri si au declarat ca vor sa reziste cat mai mult timp. Initiativa cetateneasca din localitatea limitrofa Grunheide se pronunta, de asemenea, impotriva planurilor de extindere a Tesla.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

2 ore ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

21 de minute ago

Fostul sef al Politiei Costinesti a refuzat sa fie testat dupa ce a fost prins conducand „imprudent” prin Mangalia. S-a ales cu dosar penal

Fostul sef al Politiei Costinesti a fost prins in trafic, marti, in timp ce conducea…

48 de minute ago

SUA vor o forta multinationala cu participarea statelor arabe in Gaza. Trei state arabe au anuntat ca sunt dispuse sa trimita trupe

Administratia Biden incurajeaza statele arabe sa se alature unei forte de mentinere a pacii care…

53 de minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

2 ore ago

Carabinierii italieni au descoperit o retea de traficanti italo-albaneza, care se pregatea sa transporta droguri cu submarinul prin Marea Adriatica – VIDEO

Carabinierii Departamentului de Investigatii al Comandamentului Provincial Torino au arestat mai multi membri ai unei…

O oră ago