Biden ordona Statelor Unite sa predea dovezile privind crimele de razboi ale Rusiei la Curtea Penala Internationala, desi pana acum Washingtonul nu s-a supus jurisdictiei acesteia

externe

Joe Biden, declin cognitiv, capacitate, presedinte, SUA, sondaj

Presedintele Joe Biden a ordonat echipei sale sa predea dovezile privind crimele de razboi comise de Rusia in Ucraina la Curtea Penala Internationala – o schimbare uimitoare a politicii americane fata de tribunal si o miscare care contravine recomandarii Pentagonului, scrie Politico.

Un oficial american a confirmat ca administratia i-a informat pe legislatori cu privire la aceasta decizie, desi Casa Alba nu a anuntat inca public predarea materialelor.

Statele Unite nu au semnat Statutul de la Roma pentru a deveni membru al CPI si, prin urmare, sustin ca nu se supun jurisdictiei Curtii. Washingtonul se temea ca un procuror al CPI ar avea puterea de a investiga actiunile trupelor americane in razboi – o pozitie sustinuta de administratiile democrate si republicane inca de la infiintarea curtii, in 1998.

Dar razboiul din Ucraina si promisiunea administratiei Biden de a ajuta Kievul sa traga la raspundere Moscova pentru atrocitatile comise au normalizat relatia dintre SUA si tribunal.

Departamentul de Stat si Departamentul de Justitie au fost in favoarea demersului, in principal pentru a arata ca SUA sustine dreptul international si drepturile omului. „Multi oameni din cadrul Departamentului de Stat, de-a lungul mai multor ani, cred ca alergia SUA la tribunal este o nebunie si contravine intereselor SUA”, a declarat un oficial de stat familiarizat cu astfel de subiecte, care, ca si altii, a vorbit sub protectia anonimatului.

Oficialii americani ar detine informatii despre crimele de razboi comise de Rusia in Ucraina, inclusiv informatii care arata ca guvernul de la Moscova tine mii de copii ucraineni in „programe de integrare” in tabere din Rusia si din Crimeea ocupata de Rusia.

Secretarul Apararii, Lloyd Austin, si-a exprimat clar opozitia fata de furnizarea de dovezi catre instanta, atat in privat, cat si in public. El a declarat in luna mai in fata unei subcomisii a Senatului ca, in opinia sa, demersul de a furniza informatii instantei ar putea crea un precedent si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „reciprocitatea pe viitor”.

„Pentagonul a avut cu siguranta rezerve”, a declarat o persoana familiarizata cu situatia.

Cu toate acestea, un al doilea oficial american a declarat ca Departamentul Apararii sustine metode alternative pentru a continua investigatiile privind abuzurile Rusiei in ceea ce priveste drepturile omului si crimele de razboi din Ucraina. „DoD sustine cu tarie caile de acces la justitie si responsabilitate pentru crimele de razboi comise in Ucraina. Exista mai multe cai spre obiectivul responsabilizarii”, a declarat oficialul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: