Big Ben, 100 de ani de cand a fost auzit, pentru prima oara, la radio BBC. Orologiul anunta Anul Nou din Turnul Elizabeth

news

Acum un secol, sunetul emblematic al celebrului orologiu Big Ben din Londra a fost difuzat, pentru prima data in direct de postul de radio BBC, ca parte din programul de revelion, conform AFP, citat de Agerpres. Pe 31 decembrie 1923, inainte de miezul noptii, inginerul BBC, AG Dryland s-a catarat echipat cu un microfon, pe un acoperis din fata Parlamentului britanic pentru a inregistra sunetul Big Ben, la trecerea in anul 1924.

De atunci, bataile ceasului au fost retransmise in direct. Sunetul emblematic va rasuna la miezul noptii, duminica spre luni, pe Radio 4, post de radio al BBC. Sunetul grav, profund al ceasului este retransmis de doua ori pe zi pe Radio 4, la ora 18:00 si la miezul noptii, precum si la ora 22:00 in zilele de duminica.

Precizie de cateva secunde

In timp ce la Londra, Revelionul va fi in toi, Andrew Strangeway, unul dintre mecanicii ceasornicari, se va afla in varful Turnului Elizabeth, cu o inaltime de 96 de metri si care adaposteste Big Ben si alte patru clopote. Alaturi de alti doi colegi ceasornicari, Strangeway, in varsta de 37 de ani, va efectua verificari de ultim moment pentru a se asigura ca orologiul functioneaza „corect, cu o precizie de cateva fractiuni de secunda”.

„Cred ca sunt slabe sanse ca lucrurile sa nu functioneze bine”, a precizat acesta pentru AFP. „Principala noastra grija la evenimente precum Anul Nou este sa stim daca dangatul se va declansa si daca va fi la timp”. Inginerul spune ca este foarte entuziasmat ca se va afla „in imediata apropiere a clopotelor (…) atunci cand intreaga omenire va fi cu privirea atintita asupra acestui orologiu cu prilejul intrarii in noul an”.

Orologiul este calibrat prin GPS

Big Ben se afla in varful Turnului Elizabeth, numele cu care a fost rebotezat „Clock Tower” in 2012, cu prilejul jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, monument construit in anii 1840.

Clopotul cantareste aproape 14 tone si inainte de renovare, ceasornicarii verificau precizia orologiului cu ajutorul telefoanelor mobile. In prezent, orologiul este calibrat prin GPS, gratie Laboratorului national de fizica.

Metoda pentru reglarea orei a ramas insa foarte traditionala: sunt folosite monede vechi pentru a adauga sau a extrage din greutatea care actioneaza asupra arcurilor gigantice ale orologiului, iar astfel se adauga sau se scade o secunda.

„Este o meserie fantastica”, a spus, entuziasmat, Strangeway. De fiecare data cand se plimba prin Londra, nu se poate abtine sa nu ridice capul catre Big Ben si sa se felicite pentru ca „uite, functioneaza in continuare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: