Bilantul dupa doua zile: 1.200 de morti si 4.500 de raniti de ambele parti. 700 au fost ucisi in Israel

externe

Atac Hamas

In doua zile de razboi intre organizatia islamista palestiniana Hamas si Israel, bilantul este de 1.200 de morti si 4.500 de raniti, multi dintre ei civili, de ambele parti ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise in Israel si peste 2.200 ranite, in timp ce in Fasia Gaza s-au inregistrat cel putin 493 de morti, dintre care 91 de copii, si 2.751 de raniti, dintre care 244 de copii, transmite EFE luni.

Conform datelor Oficiului Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), peste 123.500 de persoane sunt stramutate in interiorul tarii din cauza bombardamentelor si peste 74.000 sunt adapostite in 64 de scoli ale Agentiei Organizatiei Natiunilor Unite de Ajutorare si Lucrari pentru Refugiatii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de-a lungul Fasiei Gaza.

Israelul si miscarea islamista Hamas, care conduce de facto Fasia Gaza, ”nu-si indeplinesc obligatiile legale”, a semnalat luni organizatia Human Rights Watch (HRW), citata de Agerpres.

”Autoritatile israeliene ii reprima sistematic pe palestinieni de zeci de ani si, din 2007, au impus o inchidere zdrobitoare a populatiei din Gaza”, a precizat organizatia. In opinia HRW, intreruperea curentului electric in enclava palestiniana anuntata sambata de autoritatile israeliene, precum si ”alte masuri punitive” aplicate de Israel impotriva populatiei civile din Gaza, reprezinta ”o pedeapsa colectiva ilegala, care este o crima de razboi”.

Pe de alta parte, ”vizarea aparent deliberata a civililor (din Israel), atacurile nediscriminatorii si luarea de civili ca ostatici de catre grupul armat palestinian constituie crime de razboi, in conformitate cu dreptul international umanitar”, a subliniat HRW.

Israelul a declarat sambata stare de razboi dupa ce Hamas a lansat un atac multiplu fara precedent pe uscat, pe mare si in aer, luand tara prin surprindere cu mii de rachete si incursiuni terestre ale militarilor sai pe teritoriul israelian, unde zeci de israelieni au fost masacrati si rapiti.

Israelul a raspuns cu bombardamente grele si constante asupra Fasiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane, adesea fara discriminare.

HRW a subliniat ca „legile razboiului se aplica tuturor partilor implicate intr-un conflict, indiferent de legalitatea initierii razboiului sau de dezechilibrele de putere dintre parti”.

Israelul a preluat controlul asupra Cisiordaniei in 1967 si mentine o ocupatie militara si o colonizare indelungata a teritoriului. Zona se confrunta cu un val de violenta fara precedent de la cea de-a doua Intifada (2000-2005).

In plus, Israelul mentine o blocada aeriana, terestra si maritima a Fasiei Gaza din 2007, cand Hamas a preluat controlul enclavei, ceea ce ingreuneaza accesul locuitorilor acesteia la servicii de baza si la progres.

”Atacurile ilegale si represiunea sistematica care afecteaza regiunea de zeci de ani vor continua atat timp cat drepturile omului si responsabilitatea vor fi ignorate”, a declarat Omar Shakir, directorul HRW pentru Israel si Palestina.

”Uciderea deliberata a civililor, luarea de ostatici si pedepsele colective sunt crime odioase care nu au nicio justificare”, a adaugat el.

HRW a descris in trecut politica israeliana impotriva palestinienilor drept „crime impotriva umanitatii de apartheid si persecutie” si a criticat atacurile aeriene nediscriminatorii care au ucis civili in Gaza. De asemenea, a respins tirurile de mii de rachete fara discriminare efectuate de militiile palestiniene, „care incalca legile razboiului si constituie crime de razboi”.

Hamas, sau Miscarea de Rezistenta Islamica, a fost infiintata in 1987, in timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Conduce Fasia Gaza din 2007, dupa un scurt razboi civil cu fortele loiale miscarii Fatah, condusa de presedintele Mahmoud Abbas, care se afla in Cisiordania si care conduce si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Hamas refuza sa recunoasca statul Israel si s-a opus in mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel si OEP la mijlocul anilor 1990. Avand o aripa armata numita Brigazile Izz el-Deen al-Qassam, Hamas declara ca lupta impotriva ”crimelor de ocupatie ale Israelului” si este clasificata drept organizatie terorista de catre UE, SUA si Israel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: