Blestemul orasului Pompei loveste din nou. Turistii returneaza artefacte furate, dand vina pe ele pentru „ani de ghinion”

life

Blestemul orasului Pompei a lovit din nou. O tanara turista straina care a sustras niste pietre din sapaturile de la Pompei le-a returnat parcului arheologic, spunand ca a avut ghinion si are cancer din cauza furtului, potrivit APA.

Legenda spune ca oricine fura pietre sau alte obiecte din Pompei va avea ghinion.

Managerul Parcului Arheologic Pompei, Gabriel Zuchtriegel, a primit recent in mod anonim cateva mici artefacte din piatra ponce pe care femeia le furase in timpul unei vizite. Turista si-a cerut scuze intr-o scrisoare de mana scrisa in engleza.

„Nu stiam de blestem. Nu stiam ca nu ar fi trebuit sa iau pietrele. In doar un an am fost diagnosticata cu cancer. Sunt tanara si sanatoasa, iar medicii spun ca este doar `ghinion`. Va rog sa acceptati scuzele mele si aceste obiecte. Imi pare rau”, a scris femeia.

Zuchtriegel, a raspuns imediat. „Draga expeditor anonim al acestei scrisori… pietrele au ajuns la Pompei… Mult noroc pentru viitorul tau si „in bocca al lupo” („noroc” in limba italiana), asa cum spunem noi in Italia”, a spus el. Pe X a publicat o fotografie a scrisorii si a celor trei pietre returnate.

In 2020, Nicole, o tanara din Canada, care a furat niste pietre in 2005 pe cand avea 21 de ani, le-a returnat parcului arheologic, spunand ca de atunci a avut ghinion, inclusiv cancer de san de doua ori, ceea ce a dus la o dubla mastectomie iar familia ei se lupta cu probleme financiare, potrivit ctvnews.

„Suntem oameni buni si nu vreau sa transmit acest blestem familiei sau copiilor mei. Pentru asta, iertati-ma pentru gestul facut cu ani in urma, mi-am invatat lectia. Vreau doar sa scap de blestemul care a cazut asupra mea si asupra familiei mele. Va rog sa acceptati aceste artefacte, astfel incat sa reparati greseala pe care am facut-o. Imi pare atat de rau, intr-o zi ma voi intoarce in frumoasa voastra tara pentru a-mi cere scuze personal”, a scris Nicole

„Eram tanara si proasta. Am vrut sa iau acasa o bucata de istorie si nu m-am gandit ce anume luam cu mine: o bucata de istorie in care s-a impregnat o energie negativa puternica. Multi oameni au murit ingrozitor si am luat pietre din aceasta zona devastata”, a scris femeia.

Pachetul trimis de Nicole continea si o alta scrisoare de la doi dintre prietenii ei, Alastain si Kimberly, impreuna cu niste pietre pe care le furasera si ei in 2005.

„Le-am luat fara sa ne gandim la durerea si suferinta pe care le-au simtit aceste sarmane suflete in timpul eruptiei Vezuviului si la moartea cumplita pe care au avut-o. Ne pare rau si va rugam sa ne iertati ca am facut aceasta alegere teribila. Fie ca sufletele lor sa se odihneasca in pace”, a scris cuplul canadian.

Parcul a spus ca primeste tot timpul scrisori de la vizitatori care au furat obiecte mici, precum placi de mozaic, bucati de ipsos si lapilli, din oras si ca ulterior a decis sa le returneze, sustinand ca artefactele au cauzat o serie de nenorociri.

In timp ce aceste obiecte au o valoare mica, Parcul Arheologic Pompei a spus ca sunt „parte a unui patrimoniu arheologic unic”.

Conducerea parcului arheologic a spus ca exista aproximativ o suta de scrisori din intreaga lume care insotesc artefacte returnate, si care au fost expuse la Antiquarium Pompei.

Orasul roman Pompei din Golful Napoli a fost distrus in anul 79 d.Hr. cand Muntele Vezuviu a erupt si cenusa si lava au ingropat asezarea. Aproximativ 2.000 de oameni au murit. Orasul a fost redescoperit in secolul al XIX-lea. Astazi, Pompei este una dintre cele mai bine conservate ruine ale orasului antic si este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: