Bogdan Licu, care l-a plagiat pe Danilet, si-a depus din partea PSD dosarul pentru functia de judecator CCR. Are cele mai mari sanse sa-i ia locul lui Dorneanu

politica

Bogdan Licu, actualul prim-adjunct al procurorului general, si-a depus la Camera Deputatilor dosarul pentru postul de judecator CCR care urmeaza sa fie eliberat prin plecarea lui Valer Dorneanu. Licu este sustinut de PSD.

De asemenea, si-au depus dosarele si judecatorul Cristi Danilet, din partea USR, si Ioan Sabau-Pop, din partea AUR.  Ei vor fi audiati miercuri in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, de la ora 13.00. Comisia este condusa de Laura Vicol (PSD), cunoscuta in presa drept „avocata interlopilor”.

Bogdan Licu a obtinut in instanta dreptul de a renunta la titlul de doctor, obtinut cu o teza coordonata de Gabriel Oprea, despre care jurnalista Emilia Sercan a scris ca este plagiata. Jumatate din lucrarea de doctorat a lui Licu, de 445 de pagini, ar fi fost plagiata. Circa 20 de pagini din lucrare ar fi fost copiate dintr-o lucrare a judecatorului Cristi Danilet, precizeaza Stirile TVR.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti (1991 – 1995) cu diploma eliberata de Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul National de Aparare si la Colegiul Superior de Siguranta Nationala.

Judecatorul Cristi Danilet a fost propus de USR pentru functia de judecator la CCR, in locul lui Valer Dorneanu. Danilet a fost exclus din magistratura de catre Sectia pentru judecatori a CSM pentru doua clipuri publicate pe TikTok, in care arata cum face karate si cum tunde un gard viu. Magistratul a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a mentinut insa decizia. Cristi Danilet este cunoscut in spatiul public pentru manualul sau de educatie juridica pentru elevi.

Candidatul propus de AUR la CCR este Ioan Sabau-Pop, un avocat nationalist care si-a manifestat sustinerea pentru Alianta pentru Unirea Romanilor la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Acesta este descris pe site-urile nationaliste drept „patriot militant implicat activ in procese ce au avut ca obiect in special retrocedarile din Transilvania”. Sabau-Pop preda la Universitatea „Petru Maior” din Targu Mures. Acesta a sustinut, intr-un interviu publicat si pe blogul lui Adrian Nastase, ca „este o tendinta dirijata ca romanii sa fie scosi din toate centrele mari ale Transilvaniei”.

Mandatul de judecator la CCR al lui Valer Dorneanu urmeaza sa expire in 10 iunie.

Candidatii propusi pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala in locul Monei Pivniceru, careia ii expira mandatul in luna iunie, vor fi audiati miercuri, incepand cu ora 14,00, in Comisia juridica a Senatului, iar votul in plen va fi saptamana viitoare.

PNL a propus-o pentru aceasta functie pe Iulia Scantei, presedintele Comisiei juridice din Senat, USR – pe Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR, iar AUR – pe Radu Ghidau, fost deputat PNTCD.

Tot miercuri, Comisia juridica a Camerei Deputatilor ii va audia pe candidatii propusi pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala pe locul actualului presedinte al Curtii, Valer Dorneanu, caruia ii expira mandatul pe 10 iunie.

Potrivit Legii, numirea noului judecator la CCR trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor.

Curtea Constitutionala este compusa din 9 judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Dintre acestia, 3 sunt numiti de Camera Deputatilor, 3 de Senat si 3 de presedintele Romaniei. Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

Presedintele Curtii Constitutionale este ales prin vot secret pentru o perioada de 3 ani, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: