externe

Brazilia, al treilea submarin construit cu ajutorul Frantei. Urmeaza un submarin cu propulsie nucleara – Video

Presedintele Emmanuel Macron si omologul sau brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, au sarbatorit miercuri (27 martie) lansarea celui de-al treilea submarin de conceptie franceza din Brazilia, care va contribui la securizarea imensei coaste a tarii, supranumita „Amazonul albastru”, relateaza Euractiv.

Cei doi lideri de stat au subliniat importanta parteneriatului de aparare al tarilor lor intr-o perioada de tulburari majore la nivel mondial, in cadrul unei ceremonii desfasurate la baza navala ultramoderna a Braziliei din Itaguai, in apropiere de Rio de Janeiro.

Aici Brazilia a construit Tonelero, al treilea din cele patru submarine de atac diesel planificate, cu instruire, echipament si asistenta tehnica din partea Frantei.

Sub un cer innorat, submarinul a primit botezul de la prima doamna Rosangela da Silva.

Legaturile dintre Franta si Brazilia in domeniul apararii „vor permite ca doua tari importante, fiecare pe un continent, sa se pregateasca astfel incat sa putem face fata acestei adversitati, fara a ne ingrijora de niciun fel de razboi, deoarece suntem aparatori ai pacii”, a declarat Lula.

Macron se afla intr-un turneu in Brazilia, un aliat economic important, care a inceput marti cu lansarea unui plan de strangere a peste un miliard de dolari in investitii verzi pentru a proteja Amazonul brazilian si guyanez.

Vizita, prima a unui presedinte francez in gigantul economic al Americii Latine in peste un deceniu, este, de asemenea, o actiune de resetare a legaturilor care s-au deteriorat semnificativ sub fostul presedinte Jair Bolsonaro.

Cu cei 8.500 de kilometri de coasta, Brazilia incearca sa asigure securitatea a ceea ce numeste „Amazonul albastru”, imensa sa zona economica exclusiva prin care trece peste 95% din comertul sau exterior si de unde extrage 95% din petrolul sau.

Constructia submarinelor a fost schitata intr-un acord incheiat in 2008 intre Lula si fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, care includea, de asemenea, achizitionarea a 50 de elicoptere Caracal.

Cel de-al patrulea submarin, Angostura, va fi lansat in 2025.

De asemenea, Brazilia intentioneaza sa construiasca primul sau submarin cu propulsie nucleara, un proiect care a suferit intarzieri semnificative, in principal din cauza constrangerilor bugetare.

Producatorul francez de aparare navala Naval Group va proiecta si construi submarinul, cu exceptia cazanului nuclear, care este proiectat de brazilieni.

Franta a fost reticenta in ceea ce priveste transferul unei astfel de tehnologii din cauza provocarilor legate de proliferarea nucleara.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

6 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

6 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

6 ore ago

Japonia: Cutremur de 6,5 grade in Insulele Bonin

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit, sambata, Insulele Bonin din Japonia, a…

6 ore ago

Dmitri Medvedev: Moscova ar putea confisca activele private americane din Rusia daca SUA vor confisca rezervele inghetate in Occident ale Rusiei

Rusia ar putea raspunde confiscarilor de rezerve valutare rusesti inghetate in Occident de catre SUA…

6 ore ago