externe

Olaf Scholz spune ca nu a mai vorbit cu Putin din decembrie 2022: „Atunci am stat la o masa foarte lunga”

Cancelarul german Olaf Scholz nu a mai vorbit cu presedintele rus Vladimir Putin din decembrie 2022, a dezvaluit acesta intr-un interviu publicat joi, relateaza Politico.

„Ultima noastra convorbire telefonica a fost in decembrie 2022 – inainte de asta vorbeam mai des”, a spus Scholz.

Cu doar cateva zile inainte ca Rusia sa isi lanseze invazia in Ucraina in februarie 2022, Scholz l-a vizitat pe Putin la Moscova, unde au stat la o „masa foarte lunga”, si-a amintit el in interviul publicat joi, adaugand ca Putin „era ingrijorat de coronavirus”.

Scholz a spus ca, dupa izbucnirea razboiului, Rusia si Ucraina au incercat sa negocieze – dar Moscova nu a fost serioasa. „Discutiile au esuat pentru ca Rusia le-a folosit doar ca pretext pentru a-si muta trupele in est pentru o ofensiva majora”, a spus Scholz.

Cancelarul german, care a fost adesea criticat pentru ca refuza sa trimita rachete Taurus cu raza lunga de actiune pentru a ajuta Ucraina, s-a aparat: „Vom face tot ce putem pentru a ne asigura ca razboiul nu se va intensifica”.

„In acelasi timp, Germania sprijina Ucraina cu arme si munitii mai mult decat orice alta tara din Europa. Cheltuim peste 28 de miliarde de euro numai pentru acest lucru. Mai mult decat multe alte tari la un loc”, a spus cancelarul.

Promitand ca Germania „va continua sa faca acest lucru atata timp cat va fi necesar”, el a adaugat ca Putin nu ar trebui sa conteze pe faptul ca sprijinul pentru Ucraina se va diminua cu timpul.

Scholz a adaugat ca puterea de a pune capat razboiului se afla in mainile lui Putin: „Permiteti-mi sa fac un lucru foarte clar: pacea este posibila in orice moment. Putin trebuie doar sa se opreasca din campania sa barbara si sa-si retraga trupele”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

5 minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

1 minut ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago