externe

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de ploile torentiale, a spus guvernul, avertizandu-i pe locuitori „sa se pregateasca pentru mai multe ploi abundente”, transmite The Guardian.

Mai multe tari din Africa de Est au fost lovite de ploi mai puternice decat de obicei in ultimele saptamani, agravate de sistemul meteorologic El Nino.

Inundatiile fulgeratoare au acoperit drumuri si cartiere, ducand la stramutarea a peste 130.000 de persoane din 24.000 de gospodarii, multe dintre ele in capitala Nairobi, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Isaac Mwaura.

„Regretam profund sa anuntam pierderea tragica a inca sase vieti in ultimele 12 ore, ridicand numarul total la 76. Nairobi se confrunta in prezent cu cel mai mare impact, cu un numar semnificativ de morti de 32 si 16.909 de gospodarii stramutate”, a spus el sambata, adaugand ca 29 de persoane au fost ranite si 19 sunt date disparute.

Mwaura a spus ca toate cele cinci baraje, inclusiv proiectul hidroenergetic Seven Forks de-a lungul raului Tana, cel mai lung din Kenya, erau la capacitate totala.

„Exista o predictie a unei revarsari masive in aval in urmatoarele 24 de ore. Locuitorii din aceste zone sunt sfatuiti sa se duca pe terenuri mai inalte”, a spus el.

Musonul a facut ravagii si in Tanzania vecina, cel putin 155 de oameni fiind ucisi in inundatii si alunecari de teren.

In Burundi, una dintre cele mai sarace tari din lume, aproximativ 96.000 de persoane au fost stramutate de luni din cauza ploii, au declarat in aceasta luna Organizatia Natiunilor Unite si guvernul.

Au existat, de asemenea, furtuni puternice in Uganda, care au facut ca raurile sa se reverse, cu doua morti confirmate si cateva sute de sateni stramutati.

La sfarsitul anului trecut, peste 300 de oameni au murit in urma ploilor si inundatiilor in Kenya, Somalia si Etiopia, exact in momentul in care regiunea incerca sa-si revina dupa cea mai grava seceta din ultimele patru decenii, care a lasat milioane de oameni infometati.

El Nino este un model climatic natural asociat in mod obisnuit cu cresterea caldurii la nivel mondial, ceea ce duce la seceta in unele parti ale lumii si ploi abundente in alte parti.

Organizatia Meteorologica Mondiala a ONU a declarat in martie ca cel mai recent El Nino a fost unul dintre cele mai puternice cinci inregistrate vreodata.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

23 de minute ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

13 minute ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

16 minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

O oră ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

2 ore ago