Brazilia incearca sa stopeze exploatarea ilegala a aurului

externe

brazilia

Un judecator de la Curtea Suprema din Brazilia a sustinut o miscare a guvernului de a opri exploatarea ilegala a aurului, suspendand practica legala conform careia cumparatorii accepta originea metalului pretios cu chitante de hartie bazate pe „buna-credinta” a vanzatorului, potrivit Reuters.

Hotararea judecatorului Gilmar Mendes a dat guvernului 90 de zile pentru a adopta un nou cadru de reglementare pentru comertul cu aur, pentru a opri vanzarea aurului extras ilegal de pe pamanturile indigene si din alte zone protejate de mediu.

„Acest consortiu fals format din mineri ilegali si organizatii criminale trebuie oprit cat mai curand posibil”, a spus Mendes in hotararea sa.

Decizia, care intra in vigoare imediat, dar are nevoie de aprobarea plenului tribunal, ii ofera sprijin presedintelui de stanga Luiz Inacio Lula da Silva, care se confrunta cu presiuni din partea politicienilor de dreapta pentru a initia o campanie impotriva cautatorilor de aur fara licenta.

Prezumtia de „buna-credinta” in lantul de aprovizionare cu aur din 2013 a contribuit la ascunderea adevaratelor origini ale exporturilor de aur brazilian, din care aproximativ jumatate se estimeaza ca fost extras ilegal.

Guvernul anterior al presedintelui Jair Bolsonaro a relaxat legile de protectie a mediului si a incurajat exploatarea minelor in padurea tropicala amazoniana. O crestere a exploatarii ilegale in rezervatia indigena Yanomami a provocat boli si malnutritie care au determinat guvernul Lula sa declare o criza umanitara.

Guvernul a decis sa stabileasca reguli mai stricte pentru comertul cu aur, propunand sa puna capat practicii de „buna-credinta” si o noua legislatie care ar impune bonuri fiscale electronice pentru cumpararea si vanzarea metalului pretios.

Ministrul Justitiei, Flavio Dino, a declarat, miercuri, ca textul noilor reglementari ar trebui sa fie gata saptamana viitoare pentru revizuirea finala a lui Lula.

Saptamana trecuta, autoritatea fiscala din Brazilia a mandatat facturi fiscale electronice pentru tranzactionarea cu aur care este declarat un activ financiar sau un instrument de schimb valutar, ajutand la stoparea comertului cu aur extras ilegal atunci cand va intra in vigoare la 3 iulie.

In 2021, 54% din productia de aur a Braziliei, aproape 53 de tone, avea semne clare ca ar avea origini ilegale, potrivit Instituto Escolhas.

Citand date obtinute de la Agentia Nationala de Mine, Institutului brazilian de minerit (Ibram), care reprezinta mai multe companii miniere locale si internationale, a declarat ca in 2021, 20% din aurul brazilian nu avea origine declarata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: