news

BREAKING CCR: Amenzile date in perioada starii de urgenta sunt neconstitutionale. Pot fi anulate

CCR a decis, miercuri, ca amenzile date in starea de urgenta sunt neconstitutionale, anunta Digi24. Sesizarea a fost depusa de Avocatul Poporului.

CCR a declarat OUG de marire a amenzilor pentru incalcarea ordonantelor militare ca neconstitutionala, pentru ca nu au suficienta claritate si predictibilitate. Amenzile se acordau subiectiv si arbitrar, pentru ca nu exista criterii clare de stabilire a cuantumului amenzii, a sustinut Avocatul Poportului in sesizare.

Amenzile nu vor fi anulate automat, cei amendati vor trebui sa depuna contestatii la tribunal, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, la Digi24.

De la inceputul starii de urgenta, in Romania au fost aplicate peste 300.000 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restrictiilor instituite prin ordonantele militare, in perioada starii de urgenta.

Potrivit ordonantei de urgenta, care a intrat in vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonantele militare au crescut la urmatoarele valori: minim 2.000 lei si maxim 20.000 lei, fata de minim 100 si maxim 5.000 de lei, cat erau pana atunci.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, ca este „un lucru evident” ca se fac abuzuri de catre politisti in cazul verificarilor cetatenilor cu privire la libera circulatie si i-a sfatuit pe cei care se simt nedreptatiti sa se adreseze organelor de control sau sa conteste in instanta amenzile.

„Ca ele se fac este un lucru evident, pentru ca sunt foarte multi oameni, sunt foarte multi tineri care au facut doar sase luni scoala de politie si acum sunt in teren, ca am avut nevoie de cadre, sa acoperim toate misiunile. Cei care au facut abuzuri sau au gresit vor fi evaluati si profesional si disciplinar”, a aratat Vela.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

39 de minute ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

O oră ago

Netanyahu ignora apelul ONU: „Vom intra in Rafah si vom elimina batalioanele Hamas de acolo, pentru a obtine victoria totala”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat marti sa lanseze o operatiune militara in orasul Rafah,…

47 de minute ago

Blinken spune ca va insista pe langa Netanyahu cu privire la masurile de ajutor din Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, marti, ca va discuta cu prim-ministrul…

27 de minute ago