politica

BREAKING Iohannis bate in cuie coalitia PSD-PNL. Il desemneaza pe Ciuca drept premier din partea noului USL: „Majoritate solida”

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, luni, o declaratie de presa dupa ce a avut consultari cu delegatia PSD-PNL-UDMR.

Principalele declaratii

Klaus Iohannis:

Am constat ca in Parlament s-a format o majoritate solida, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR si grupul minoritatilor

Reprezentantii au dorit sa vina impreuna la consultari, am avut o discutie foarte buna. Aceasta majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. Il desemnez pe domnul Nicolae Ciuca pentru a forma o echipa guvernamentala

Nicolae Ciuca:

Am lucrat cu partidele sa putem sa agregam un program de guvernare si sa se constituie o coalitie solida in Parlament

Putem realiza un guvern care sa asigure stabilitatea tarii si solutii pentru efectele produse de pandemie, criza energetica, sa avem un program guvernamental care sa puna in aplicare deciziile nesare pentru implementarea PNRR

Seful statului a avut, luni, consultari cu reprezentantii PNL, PSD, UDMR si ai minoritatilor nationale, iar apoi cu cei ai AUR, in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru. USR nu a participat la consultarile de la Palatul Cotroceni.

USR a refuzat sa participe la consultari.

Coalitia cu PSD este un compromis si „nu este neconditionata”, a declarat luni presedintele PNL, Florin Citu.

„Am fost la consultari dupa ce am luat niste decizii. (…) Este un moment ca romanii sa stie de ce am luat aceste decizii in PNL. Sunt doua luni de zile in care nu s-a gasit o majoritate, au fost incercate mai multe formule si am ajuns la acest compromis sa facem aceasta coalitie de guvernare. (…) Facem aceasta coalitie de guvernare pentru ca toate celelalte variante daca nu faceam acum aceasta coalitie erau mult mai dure pentru romani. Este un moment important. Am luat aceasta decizie, dar eu vreau sa-i asigur pe romani ca aceasta coalitie nu este o coalitie neconditionata. Voi monitoriza modul in care aceasta coalitie va functiona si ma voi asigura ca interesele romanilor nu vor fi niciodata puse sub semnul intrebarii sau ca stabilitatea financiara a Romaniei va pusa in pericol. Vreau sa-i asigur pe romani ca aceasta coalitie este un compromis pe care il facem in acest moment, dar nu este neconditionata. Principiile liberale vom lupta in continuare pentru ele, le-ati vazut in programul de guvernare si ne vom lupta pentru ele si intotdeauna ne vom lupta pentru aceste principii liberale in aceasta coalitie”, a spus Citu, la sediul central al PNL.

El a sustinut ca echipa de ministri a PNL a fost validata si nu a fost acordat un vot nominal in sedinta Biroului Politic National.

„Asa a fost intotdeauna, vot pe lista. (…) Sunt probleme interne, nu are rost sa discutam in afara”, a adaugat liderul PNL.

Intrebat in legatura cu nemultumirile exprimate in partid fata de negocieri, Citu a spus: „Am avut o echipa de negocieri, am avut un presedinte al echipei de negociere, a fost trecuta la vot astazi echipa de ministri si ea a trecut cu majoritate”.

„Eu va spun ca m-am uitat la tot ce s-a intamplat in aceasta perioada si bineinteles cred ca Ministerul Finantelor este important pentru orice prim-ministru, in acelasi timp, Ministerul Investitiilor si Proiectelor europene, am spus asta de fiecare data, un rol foarte important. PNRR, asa cum a fost negociat, ramane in picioare si sunt incluse toate reformele pe care noi le-am agreat cu Comisia Europeana. Toate aceste reforme vor garanta o anumita traiectorie a deficitului bugetar, o anumita stabilitate a economiei si o modernizare a economiei in perioada urmatoare. Toate aceste reforme nu vor putea fi modificate, nimeni nu le va modifica, este inca o garantie pentru romani ca tot ce am promis se va indeplini”, a adaugat Florin Citu.

Referitor la faptul ca Raluca Turcan i-a cerut demisia pe motiv ca nu a stiut sa negocieze cu PSD si ca din 26 noiembrie nu vor mai fi bani de pensii, Citu a spus: „Doamna Raluca Turcan, daca avea ceva de spus, putea sa vina astazi la sedinta BPN, nu in presa. Vom discuta aceste lucruri in BPN.(…) Este ministrul Muncii, sa-si asume daca nu mai sunt fonduri”.

El a mai afirmat ca sustinerea Guvernului se va vedea in Parlamentul Romaniei.

Intrebat despre lipsa de la sedinta a mai multor lideri de filiale, Citu a spus ca, daca acestia erau prezenti, poate ar fi votat pentru lista de ministri.

„Sa nu mai vorbim de speculatii. Astazi a trecut lista cu majoritate, au fost prezenti 60 de membri. Daca acesti oamenii ar fi fost la sedinta, am fi vazut cum ar fi votat. Nu au fost la sedinta, nu stim cum ar fi votat. Poate ca ar fi sustinut”, a adaugat Citu.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

O oră ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

11 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

11 ore ago