Categories: externe

Bruxelles, sub ASEDIU. Au fost gasite depozite de ARME si EXPLOZIBILI. Atmosfera de RAZBOI

Belgia a ridicat la maxim nivelul sau de alerta terorista pentru capitala Bruxelles din cauza ‘unui risc de atentat cu arme si explozibili’ in mai multe locuri, a declarat sambata premierul belgian Charles Michel, transmite AFP.

Seful guvernului a invocat sambata, intr-o conferinta de presa, „riscul unui atentat comis de indivizi cu arme si explozibili in mai multe locuri din capitala” pentru a justifica trecerea la nivelul 4, maxim, al alertei teroriste pentru toata regiunea bruxelleza, pentru aeroportul din Bruxelles, precum si la Vilvorde, o comuna din Flandra de unde au provenit mai multi tineri care s-au radicalizat.

Potrivit The Guardian, intr-o suburbie locuita de imigranti arabi au fost gasite depozite de arme si explozibili. Bruxelles arata acum ca o baza militara, cu blindate si soldati inarmati pe strazi.

Concret, toate statiile de metrou au fost inchise sambata in capitala belgiana, iar numeroase adunari si mari evenimente urmeaza sa fie anulate, dupa ce Belgia a ridicat la maxim nivelul de alerta terorista la Bruxelles. Un concert al interpretului francez Johnny Hallyday prevazut pentru sambata seara la Bruxelles a fost astfel anulat din cauza unor amenintari teroriste.

Premierul Charles Michel a reunit sambata Consiliul National de Securitate. „Avem suficiente elemente pentru a estima ca amenintarea este precisa si iminenta”, a afirmat ministrul de externe Didier Reynders. La intalnire au fost de asemenea prezenti ministrii de interne, Jan Jambon, al justitiei, Koen Geens, si al economiei, Kris Peeters.

Sambata dimineata, autoritatile au atentionat populatia sa evite multimile din cauza unei ‘amenintari grave si iminente’.

La o saptamana de la atacurile de la Paris comise de militanti ai gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) si in contextul in care unul dintre suspecti, care provenea din Bruxelles, este in continuare cautat si considerat de autoritati a fi extrem de periculos, orasul a fost plasat sub nivelul 4 de alerta, maxim.

„Ca urmare a unei noi evaluari”, Organizatia de Coordonare pentru Analiza Amenintarii (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, a precizat intr-un comunicat ca „nivelul de alerta terorista a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului”.

OCAM a vorbit despre „o amenintare grava si iminenta necesitand luarea de masuri de securitate specifice, precum si recomandari speciale pentru populatie”.

Centrul a lansat un apel catre locuitorii capitalei belgiene sa evite „locurile cu concentrare masiva de persoane”, dand ca exemple „concertele, marile evenimente, garile si aeroporturile, statiile de transport in comun”, precum si zonele comerciale foarte frecventate. De asemenea, OCAM a recomandat populatiei din Bruxelles sa faciliteze controalele de securitate.

Decizia de ridicare la maxim a nivelului de alerta a venit la cateva ore dupa ce un suspect arestat in Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justitia belgiana in legatura cu atentatele jihadiste care au facut 130 de morti la Paris la 13 noiembrie. Suspectul, a carui identitate nu a fost facuta publica, este al treilea inculpat in Belgia in legatura cu atentatele de la Paris.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago