politica

Bruxellesul nu le lasa cale de intors. Mesaj transant al Comisiei Europene adresat Coalitiei dupa raportul Comisiei de la Venetia

Comisia Europeana a transmis ca va prezenta o analiza detaliata in raportul MCV pe data de 13 noiembrie despre modificarea legislatiei in domeniul justitiei si va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Legile justitiei si Codurile penale. CE solicita autoritatilor de la Bucuresti sa ia in considerare avizele Comisiei de la Venetia.

”Am luat cunostinta in mod favorabil de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Codurile Penale si Legile Justitiei. Solicitam autoritatilor din Romania sa le ia in considerare. Dupa cum a declarat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans in cadrul dezbaterii Parlamentului European: ‘In timp ce vom continua sa dialogam cu autoritatile romane, in spiritul cooperarii si in contextul Mecanismului de Verificare si Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate daca amendamentele la Legile justitiei, Codurile penale si la Legile privind conflictul de interese si combaterea coruptiei nu tin cont de aceste preocupari'”, precizeaza un purtator de cuvant al Comisiei Europene, in raspunsul transmis la solicitarea Mediafax.

De asemenea „Comisia va prezenta in mod detaliat propria analiza in raportul MCV din 13 noiembrie”, a adaugat sursa citata.

Anuntul Comisiei Europene vine dupa ce Comisia de la Venetia recomanda Romaniei, in avizul publicat luni pe site-ul institutiei, sa reanalizeze sistemul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, notand ca, in pofida unor imbunatatiri, proiectele de lege in domeniul justitiei risca sa genereze presiuni si sa submineze independenta sistemului judiciar.

In raportul forului european exista si o recomandare pentru reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si „abandonarea definitiva” a schemei de retragere anticipata din activitate, „daca nu pot fi oferite garantii ca nu vor exista efecte adverse asupra functionarii sistemului”.

Raportul Comisiei de la Venetia se refera la modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificarile aduse pachetului de legi din justitie au fost contestate de acelasi for si in luna iulie, in raportul preliminar.

In avizul adoptat vineri, Comisia de la Venetia a exprimat preocupare si fata de proiectele de amendamente la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala din Romania. Institutia arata ca modificarile afecteaza grav eficienta sistemului judiciar penal si actiunile anticoruptie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

13 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

13 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

13 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

13 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

13 ore ago