externe

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii de raspandire de „informatii false” despre armata rusa, respectiv despre cazul civililor ucisi in orasul ucrainean Bucea, a anuntat aceasta revista, potrivit agentiilor internationale de presa.

Serghei Mingazov este incarcerat la Habarovsk, oras din Extremul Orient rus, dupa ce a „distribuit relatari despre evenimentele de la Bucea pe canalul de Telegram Habarovskaia Mingazeta”, a declarat avocatul jurnalistului, conform POLITICO.

El risca pana la zece ani de inchisoare. Mai multe persoane au fost deja condamnate in Rusia dupa ce au evocat crime comise de soldatii rusi la Bucea, printre acestea numarandu-se si opozantul rus Ilia Iasin, care a fost condamnat la opt ani si jumatate de inchisoare.

Konstantin Bubon, avocatul ziaristului spune ca autoritatile i-au perchezitionat casa lui Mingazov si i-au confiscat computerul si telefonul. Potrivit avocatului, Mingazov a fost retinut in orasul Habarovsk, din estul indepartat.

Sambata, RIA agentia de presa de stat rusa a comunicat ca Mingazov ar fi fost plasat in arest la domiciliu. Forbes Rusia a transmis ca nu a reusit inca sa-l contacteze pe Mingazov.

Conform legilor Rusiei despre „stirile false” , care au fost extinse la scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si-a lansat invadarea pe scara larga a Ucrainei, cei care raspandesc „cu buna stiinta” presupusele informatii false despre armata rusa risca pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani.

Este stiut cazul reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, aflat in custodia Rusiei de mai bine de un an, dupa ce a fost  arestat si acuzat de spionaj pentru SUA – acuzatii pe care el si angajatorii sai le neaga cu fermitate. Putin a  sugerat ca ar putea fi interesat sa-l foloseasca pe Gershkovich intr-un schimb de prizonieri.

Potrivit Kievului, cel putin 340 de civili au fost ucisi de trupele ruse in orasul Bucea, situat in apropierea capitalei Kiev.

Armata rusa a ocupat acest oras la inceputul invaziei pe care a lansat-o pe 24 februarie 2022 si s-a retras de acolo dupa decizia Moscovei de a se retrage din toate teritoriile ocupate in partea de nord a Ucrainei pentru a-si axa operatiunile militare pe fronturile de est si sud.

Imagini filmate dupa retragerea trupelor ruse de la Bucea arata civili morti pe strazi, unii dintre ei cu mainile legate sau ingropati in gropi comune.

De partea sa, Moscova vorbeste despre o inscenare si o provocare din partea Ucrainei si neaga ca ar fi ucis civili.

Potrivit Rusiei, trupele sale au parasit complet orasul Bucea, pe 30 martie 2022, in ziua urmatoare primarul acestuia a confirmat ca in oras nu mai erau soldati rusi, fara ca el sa spuna ceva despre civili ucisi, iar „dovezile crimelor” au aparut abia in a patra zi dupa retragerea trupelor ruse, cand angajatii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns in oras.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

4 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

4 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

3 minute ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

4 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

4 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

4 ore ago