Bucurie mare in Ucraina, orasul Balaklia a fost eliberat: „Sunt atat de mandra de soldatii nostri”. Liniile fortelor Rusiei cad mult mai repede decat se asteptau ucrainenii

externe

Orasul Balaklia, aflat in apropiere de Harkov, a fost eliberat joi in urma ofensivei fortelor Ucrainei. Orasul fusese incercuit in urma cu doua zile, fortele Rusiei au ales paraseasca zona in mare viteza.

„Steagul Ucrainei flutura din nou pe Balakliya, un oras cu aproape 30.000 de locuitori inainte de razboi, Pare a fi cea mai de succes ofensiva a Kievului de la inceputul razboiului. Fortele rusesti din Izyum se confrunta din ce in ce mai mult cu riscul de a fi incercuite”, anunta corespondentul The Wall Street Journal.

Iata trupele ucrainene in centrul orasului:

„Am pielea de gaina, steagul Ucrainei a fost ridicat pe cladirea administratiei din oras. Sunt atat de mandra de soldatii nostri”, a scris o ucraineanca din Harkov pe Twitter.

Iata cum i-au intampinat locuitorii orasului pe eliberatorii ucraineni:

Afisele propagandistice postate de rusi in Balaklia sunt date jos:

De asemenea a fost capturat si un alt oras aflat la 8 kilometri de Balaklia:

La scurt timp dupa vestea eliberarii orasului, si presedintele Zelenski a tinut sa posteze aceste imagini cu soldati ucraineni care inalta steagul tarii lor in timp ce calca in picioare drapelul Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat joi, la Kiev, „progresele clare si reale” ale contraofensivei armatei ucrainene care vizeaza teritoriile controlate de fortele ruse, relateaza AFP.

„Este inca foarte devreme, insa observam progrese clare si reale pe teren, in special in zona din jurul Hersonului (sud), dar si evolutii interesante in est, in Donbas”, a declarat Blinken, care a sosit joi intr-o vizita surpriza in Ucraina pentru a anunta o noua transa de ajutor militar american pentru Ucraina.

„Suntem mandri ca sprijinul nostru si sprijinul atator alte tari ajuta ucrainenii sa faca ceea ce fac ei – sa actioneze pentru eliberarea teritoriilor pe care Rusia le-a ocupat in aceasta agresiune”, a adaugat seful diplomatiei americane.

„In cele din urma, ceea ce face diferenta este ca aceasta este patria ucrainenilor, nu patria rusilor”, a mai spus oficialul american.

Comentarii: