Bulgaria a scapat de MCV, va intra in Schengen inaintea Romaniei. Comisia Europeana: „Si-a indeplinit angajamentele”

externe

comisia europeana, uniunea europeana

Comisia Europeana a adoptat marti raportul privind progresele inregistrate de Bulgaria pentru onorarea angajamentelor privind reforma judiciara, combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Intr-un comunicat de presa, Comisia arata ca a trecut in revista evolutiile fata de raportul din ianuarie 2017, in care formulase 17 recomandari, si a constatat ca Bulgaria a actionat semnificativ pentru implementarea acestora.

Progresele in cadrul MCV sunt suficiente pentru a considera ca Bulgaria si-a indeplinit angajamentele din momentul aderarii la UE. Autoritatile de la Sofia trebuie sa isi continue eforturile de transpunere in legislatie si de implementare a angajamentelor din raport.

Implementarea reformelor va trebui monitorizata de un consiliu post-monitorizare nou infiintat, care va contribui la dialogul cu Comisia in cadrul mecanismului statului de drept in general. Atat post-monitorizarea interna, cat si mecanismul UE trebuie sa sprijine durabilitatea si ireversibilitatea reformelor, chiar si dupa incheierea MCV pentru Bulgaria.

Inaintea unei decizii finale, Comisia va lua in considerare si observatiile Consiliului UE si ale Parlamentului European.

Dupa raportul precedent, din noiembrie 2017, Comisia a constatat o consolidare a cadrului legal si institutional creat in Bulgaria in anii anteriori. Pentru rezultate pe termen lung va fi nevoie de determinare si de continuarea actiunilor, in primul rand la nivel national, in special prin consiliul post-monitorizare. Consiliul in va fi prezidat in comun de un vicepremier bulgar responsabil pentru reformele judiciare si de un reprezentant al Consiliului Juridic Suprem.

Comisia arata ca raspunderea pentru respectarea legilor si pentru functionarea corespunzatoare a statului revine constitutional guvernelor, fata de popoarele respective, pe plan intern, si fata de UE si celelalte state membre ale Uniunii. In aceasta privinta, problemele de competenta consiliului post-monitorizare vor contribui si la dialogul cu Comisia, in cadrul viitorului mecanism al UE privind statul de drept.

Pe langa angajamentul de continuare a reformelor legate de combaterea coruptiei, Comisia observa in special angajamentul guvernului bulgar de a institui proceduri legate de responsabilitatea procurorului general, inclusiv garantarea independentei judiciare conform recomandarilor Comisiei de la Venetia. Comisia remarca si angajamentul autoritatilor bulgare de a abroga pe cale legala prevederile din legea sistemului juridic conform carora magistratii sunt suspendati automat in caz ca sunt anchetati penal si trebuie sa raporteze afilierea la organizatii profesionale.

MCV a fost instituit in 2007, odata cu aderarea Bulgariei la UE. In ianuarie 2017, Comisia Europeana a efectuat o evaluare cuprinzatoare a progreselor dupa un deceniu si a formulat 17 recomandari dupa indeplinirea carora poate fi incheiat MCV. Ulterior, Comisia a mai facut doua evaluari; in raportul din noiembrie 2017 s-au consemnat progrese, dar nu s-a putut stabili realizarea satisfacatoare a niciunuia din obiective; in noiembrie 2018, raportul a salutat progresele in directia incheierii rapide a MCV si a conchis ca au fost atinse provizoriu trei obiective – numerele unu, doi si sase din lista de 17.

Raportul de marti ia in considerare masurile luate de Bulgaria din noiembrie 2018 pana in prezent.

Citeste si: Comunicatul dur al Comisiei Europene, raportul MCV a fost dat publicitatii. Dancila zbiara: „Discriminare”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: