Serviciile secrete bulgare sunt intesate de agenti pro-Moscova, au creat o mafie puternica. Plan in 7 puncte de reformare a serviciilor

externe

Bulgaria trebuie sa reformeze serviciile de securitate si sa elimine agentii sustinuti de Moscova daca vrea sa eradicheze crima organizata si coruptia, spune Kiril Petkov, a carui alianta reformista este in prezent principala forta in cadrul noului guvern.

Liderul in varsta de 43 de ani al partidului Continuam Schimbarea – care a format o alianta anticoruptie cu Partidul Bulgaria Democratica (GERB) – a declarat pentru Politico ca serviciile de informatii au nevoie disperata de reforma.

In anii haotici, adesea violenti, care au urmat caderii comunismului, agentii din aparatul de securitate al statului bulgar au ajuns sa joace un rol important in crearea unei mafii puternice – implicata in extorcare, trafic de narcotice si de arme – care inca are o influenta puternica asupra politicii nationale si a sistemului judiciar. Multi ofiteri din aparatul de securitate al statului si mafiotii care au devenit proeminenti aveau legaturi stranse cu Moscova.

Reforma serviciilor secrete face parte dintr-un plan in sapte puncte – care include o foaie de parcurs pentru reforma judiciara si constitutionala – pe care partidul lui Petkov l-a prezentat vineri partidului de centru-dreapta GERB al fostului prim-ministru Boiko Borissov, care este partenerul aliantei anticoruptie in actualul guvern, care a fost instalat la 6 iunie.

Pentru a reforma serviciile de informatii, Petkov a declarat ca primul pas este schimbarea legii privind autoritatea care semneaza numirea sefilor diferitelor servicii de securitate. In prezent, aceasta indatorire ii revine presedintelui, in prezent Rumen Radev, care este vazut ca fiind pro-Moscova. Petkov doreste ca numirea sefilor serviciilor  sa fie trecuta in mainile parlamentului. In prezent, guvernul intentioneaza sa concedieze persoanele numite de presedintele Radev, care este echivoc in ceea ce priveste locul Bulgariei in NATO si ostil in ceea ce priveste inarmarea Ucrainei.

Al doilea pas, a continuat Petkov, ar fi verificarea tuturor angajatilor din aparatul de securitate prin efectuarea unor „teste de integritate si etica”.

„Daca putem face aceste doua lucruri, o mare parte din influenta Rusiei va fi diminuata”, a adaugat el. „Cand am intrat in lupta impotriva coruptiei, nu am stiut niciodata ca vom lupta direct cu Moscova, dar se pare ca este una si aceeasi lupta”.

Presedintele Radev a reactionat cu indignare la ideea ca serviciile de informatii au nevoie de schimbari, spunand ca acestea au fost deja „serios reformate” si a acuzat partidul lui Petkov ca a cedat presiunilor externe – adica SUA si UE.

„Acum acesti oameni vor sa decapiteze conducerea [acestor servicii]”, s-a plans el cu putin timp inainte de formarea guvernului.

Explozii in fabrici

Duminica, un incendiu a izbucnit la depozitul companiei de armament EMKO, fiind a doua astfel de incident in acest loc in mai putin de un an.

O serie de astfel de explozii este un subiect extrem de sensibil, deoarece Rusia este suspectata ca joaca un rol in sabotaj – in special in contextul in care Bulgaria isi intensifica livrarile de arme pentru razboiul din Ucraina.

In ceea ce priveste incendiul de duminica de la fabrica, ministrul economiei a facut aluzie la implicarea Rusiei, iar proprietarul fabricii s-a plans ca autoritatile bulgare nu au ajuns niciodata la fondul problemei in legatura cu ceea ce s-a intamplat in 2022 – desi nu avea nicio indoiala ca a fost un atac rusesc – sugerand implicit ca serviciile de securitate bulgare inchid ochii atunci cand Moscova actioneaza in Bulgaria.

Politico a vorbit cu Petkov inainte de explozia de duminica, dar l-a intrebat daca crede ca Rusia ataca instalatii de armament.

„Sunt sigur ca daca rusii pot opri o linie de aprovizionare, o vor opri”, a raspuns el.

Petkov a avut o perioada de sapte luni ca prim-ministru in 2022, cand guvernul sau a adoptat o pozitie de confruntare fata de Rusia dupa invazia Ucrainei, expulzand 70 de diplomati si spioni rusi.

Continuam Schimbarea si Bulgaria Democratica (GERB) au convenit sa formeze un guvern de „experti” condus de doi prim-ministri prin rotatie, dupa ce GERB a prezentat-o pe fostul comisar european pentru inovare Maria Gabriel drept candidat pentru functia de prim-ministru. „Ne-am spus, ei bine, aceasta este intr-adevar o modalitate de a reduce decalajul de netrecut”, a declarat Petkov, adaugand ca poate avea incredere in Gabriel in ceea ce priveste agenda anticoruptie, deoarece aceasta nu a facut parte din politica bulgara.

O multime de figuri vechi

Cu toate acestea, multi dintre sustinatorii lui Petkov – in mare parte tineri din mediul urban – care si-au pus increderea in promisiunea sa de a eradica coruptia si de a deschide o noua era in politica bulgara, s-au simtit tradati de decizia aliantei de a lucra cu GERB, considerat in centrul abuzurilor.

„Standardul nostru nu s-a schimbat. [Selectam doar] oameni care nu au fost implicati in coruptie si oameni pe care nu ii consideram ca avand potentiale riscuri de coruptie”, a declarat Petkov, adaugand ca partidul nu face compromisuri intolerabile.

Petkov a declarat ca o alta prioritate de baza a fost reformarea sistemului judiciar, un proces care a inceput deja odata cu demiterea procurorului sef foarte controversat Ivan Geshev la inceputul lunii iunie. Insa Geshev a fost inlocuit temporar cu adjunctul sau Borislav Sarafov, despre care multi bulgari spun ca este la fel de problematic, avand in vedere lunga sa colaborare cu Geshev .

ONG-ul Justice for All a organizat vineri proteste prin care a cerut demiterea lui Sarafov, sustinand ca acesta este pur si simplu „un inlocuitor” al status quo-ului. Petkov s-a alaturat demonstrantilor.

Avand in vedere ca si GERB a revenit acum in prima linie politica, una dintre cele mai mari intrebari este daca liderul partidului GERB, fostul premier Borissov, va fi urmarit penal in vreunul dintre cazurile in care este implicat.

Petkov a declarat ca totul va depinde de epurarea coruptiei din sistemul judiciar.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: