Campania de vanatoare de spioni a Chinei are o noua tinta: statiile meteo „ilegale”

externe

statie meteo, china

China ia masuri drastice impotriva statiilor meteorologice despre care spune ca spioneaza pentru puteri straine, cea mai recenta masura dintr-o ampla campanie de contraspionaj sub conducerea liderului Xi Jinping, pe fondul intensificarii tensiunilor geopolitice, relateaza CNN.

Agentia de spionaj a tarii, Ministerul Securitatii de Stat, a anuntat ca a descoperit sute de „statii meteorologice ilegale” cu legaturi straine care transmiteau date meteorologice in timp real in strainatate – prezentand riscuri pentru securitatea nationala.

Instalatiile au fost gasite in peste 20 de provincii, iar unele dintre ele erau „finantate direct de guverne straine”, a precizat ministerul intr-o declaratie pe retelele de socializare.

Unele statii au fost instalate in jurul unor locuri sensibile, cum ar fi baze militare si companii de aparare, pentru a localiza date de altitudine si GPS, a precizat agentia de spionaj. Altele au fost amplasate in regiuni importante de productie de cereale pentru a analiza cresterea culturilor si randamentul cerealelor, potrivit ministerului.

Acesta a precizat ca unele dintre dispozitive erau mici, usor de instalat si greu de detectat si puteau colecta automat date pentru a le transmite in timp real prin intermediul unei retele.

Autoritatile sustin ca au facut aceasta descoperire dupa ce inspectat peste 3.000 de statii meteorologice la nivel national.

Ministerul a declarat ca activitatile au incalcat atat legea chineza privind securitatea datelor, promulgata in 2021, cat si un set separat de reglementari privind modul in care organizatiile straine pot colecta, utiliza si partaja datele meteorologice chinezesti.

„Datele meteorologice… reprezinta o parte integranta a securitatii datelor si a securitatii resurselor”, a declarat Ministerul Securitatii de Stat. „Colectarea ilegala si transmiterea transfrontaliera a datelor meteorologice pun in pericol suveranitatea, securitatea si interesele de dezvoltare ale Chinei”, se mai arata in comunicat.

In 2012, Beijingul a cerut guvernelor straine sa inceteze sa mai publice date privind calitatea aerului din China, dupa ce publicarea de catre ambasada SUA a datelor despre smogului sufocant din Beijing a atras atentia publicului larg in interiorul Chinei. Ambasada a inregistrat datele privind calitatea aerului din ora in ora cu ajutorul unui senzor amplasat pe acoperisul cladirii si le-a postat pe Twitter, sensibilizand opinia publica care a facut presiuni asupra oficialilor chinezi sa recunoasca amploarea problemei si sa inceapa sa ia masuri pentru a curata aerul.

Vanatoarea statiilor meteorologice legate de strainatate are loc la opt luni dupa ce Statele Unite au doborat un balon de supraveghere chinezesc care zbura deasupra teritoriului continental al SUA, survoland situri militare sensibile. China a sustinut ca a fost vorba de un „dirijabil civil folosit in scopuri de cercetare, in principal meteorologice” care s-a abatut de la cursul planificat si a acuzat SUA de reactie exagerata.

De atunci, Beijingul si Washingtonul s-au acuzat reciproc de spionaj. Cele doua tari se spioneaza reciproc de mult timp, dar deteriorarea legaturilor a supraincarcat aceasta rivalitate.

Ministerul Securitatii de Stat al Chinei si-a asumat in ultimele luni un rol mult mai important in a face publice multe cazuri de presupus spionaj din partea SUA, sustinand ca a prins mai multi spioni care lucrau pentru CIA si facand pasul rar de a oferi unele detalii.

Agentia, de obicei extrem de discreta, care supravegheaza agentii de informatii si contraspionaj atat in China, cat si in strainatate, nu are nici macar un site web.

Insa, in august, a facut pasul fara precedent de a lansa un cont public pe WeChat, aplicatia de mesagerie sociala extrem de populara in China, care se mandreste cu peste 1 miliard de utilizatori. In saptamanile care au trecut de atunci, ministerul a folosit platforma pentru a indemna in mod repetat publicul sa ramana vigilent si sa raporteze autoritatilor activitatile suspecte.

Aparenta campanie de propaganda vine la doar cateva saptamani dupa ce directorul CIA, William Burns, a declarat ca agentia sa a facut „progrese” in reconstruirea retelei sale de spionaj din China, dupa ce a suferit esecuri majore in urma cu un deceniu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: