Canada va trimite armata pentru a-i ajuta pe pompieri in lupta cu incendiile din Columbia Britanica

externe

Canada va trimite armata pentru a combate incendiile care se raspandesc rapid in Columbia Britanica, a declarat duminica prim-ministrul Justin Trudeau, in timp ce peste 35.000 de oameni au primit ordine de evacuare, potrivit Reuters.

Columbia Britanica a declarat stare de urgenta si a impus interzicerea calatoriilor neesentiale pentru a elibera locuri de cazare pentru evacuati si pompieri, si a indemnat operatorii de drone si altii care surprind imagini ale incendiilor sa stea departe de salvatori.

Seful pompierilor din West Kelowna, Jason Brolund, a spus ca exista o speranta dupa ce s-au luptat cu incendiile „epice” in ultimele patru zile.

„Lucrurile arata mai bine. In sfarsit simtim ca mergem inainte si nu inapoi, iar acesta este un sentiment grozav”, a declarat Brolund pentru Canadian Broadcasting Corp. Cu toate acestea, el a avertizat ca vor urma zile dificile pentru a opri incendiul din McDougall Creek.

Trudeau a anuntat intr-un tweet ca guvernul federal va trimite armata „pentru a ajuta la evacuari, organizare” si alte sarcini logistice, ca raspuns la o solicitare din partea guvernului din Columbia Britanica.

Incendiile forestiere nu sunt neobisnuite in Canada, dar raspandirea incendiilor si a perturbarilor subliniaza severitatea celui mai grav sezon de incendii de padure de pana acum, pe care unii experti l-au pus pe seama schimbarilor climatice.

Alte incendii, exacerbate de seceta severa, au fost raportate mai aproape de granita cu SUA si in nord-vestul Pacificului al SUA.

Chiar peste granita, in statul Washington, pompierii s-au luptat cu doua incendii majore, care impreuna au ars peste 20.000 de acri de padure si au distrus peste 100 de structuri.

In Canada, oficialii guvernamentali i-au indemnat pe rezidentii din zonele aflate sub ordin de evacuare sa plece imediat pentru a-si salva vietile si pentru a preveni moartea pompierilor incercand sa-i salveze.

Oficialii nu au dat nicio estimare cu privire la numarul total de cladiri distruse. Videoclipurile si fotografiile de pe retelele de socializare au aratat structuri si vehicule distruse si flacari uriase consumand copaci.

Conducta Trans Mountain, detinuta de guvern canadian, si proiectul sau de extindere, care ajunge la coasta Pacificului prin interiorul Columbiei Britanice, nu au fost afectate de incendii, a declarat duminica un purtator de cuvant al companiei. Portiunea Coquihalla a extinderii conductei, la sud-vest de Kamloops, este cea mai apropiata de incendiu.

„Conductele subterane sunt de obicei ingropate la cativa metri sub suprafata si sunt protejate de sol si de miscarea constanta a lichidului care se deplaseaza prin conducta”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Aproximativ 140.000 km patrati de teren au fost parjoliti la nivel national, fumul ajungand pana pe Coasta de Est a SUA. Oficialii guvernamentali estimeaza ca sezonul incendiilor s-ar putea intinde pana in toamna din cauza conditiilor de seceta pe scara larga.

Din 2009, Canada a cheltuit mai mult pentru combaterea incendiilor de vegetatie decat pentru mentinerea personalului si programului de stingere a incendiilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: