Cancelarul federal german Olaf Scholz ar putea fi inlocuit, in 2024, de catre actualul ministru al Apararii, Boris Pistorius

externe

Olaf Scholz, inlocuit, cancelar, Boris Pistorius

Un recent sondaj de opinie efectuat in Germania releva ca sustinerea pentru actualul cancelar, Olaf Scholz, a scazut la cote istorice, de la 20 la 15%, in cursul anului 2023, doar unul din cinci germani apreciind activitatea acestuia in fruntea guvernului.

In aceste conditii, precizeaza cotidianul Bild (la  comanda caruia sondajul a fost facut), sugereaza ca Scholz ar putea fi obligat sa demisioneze in cursul acestui an. Se vorbeste deja despre un posibil succesor: Boris Pistorius (63 de ani), ministrul federal al Apararii, care este mult mai popular in randul populatiei.

Potrivit a doua surse anonime citate de publicatia germana, motivul schimbarii cancelarului l-ar constitui, in primul rand, scandalul din jurul companiei frauduloase Wirecard si a patronului acesteia, Jan Marsalek, actualmente fugit din Germania. Acesta este suspectat ca s-ar afla la Moscova si, potrivit serviciilor de informatii britanice si americane, a jucat mult timp un rol in serviciul secret al lui Putin, FSB.

Scholz era ministru de finante sub Merkel cand, in 2020, a iesit la iveala cel mai mare scandal din istoria economica a Germaniei de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. In calitate de ministru, Scholz era responsabil pentru autoritatea de supraveghere financiara BaFin, care nu a observat fraudele de miliarde de euro implicand rezervari de bilete de avion. Aceasta in ciuda faptului ca furnizorul de servicii financiare Wirecard era, de asemenea, un partener al guvernului german si chiar procesa plati sensibile pentru Serviciul Federal de Informatii.

Cand s-a aflat acest lucru, Verzii, aflati in opozitie la acea vreme, au protestat vehement: „Informatia confirma legatura dintre BND si Wirecard care era suspectata de ceva timp”, a rabufnit Lisa Paus (55 de ani), actualul ministru al Familiei din cabinetul lui Scholz, pledand pentru ca o comisie de ancheta sa faca lumina in scandalul de coruptie.

Olaf Scholz a negat intotdeauna responsabilitatea comuna pentru acest scandal. Cu toate acestea, criticii au acuzat BaFin si Ministerul de Finante ca au inchis ochii la fraudele evidente. Chiar si pana in prezent, Ministerul de Finante refuza sa faca publice discutiile dintre directorul general al Wirecard, Scholz si oamenii sai, presa germana vehiculand ideea ca ar fi existat acorduri necunoscute anterior intre guvern si presupusul spion al lui Putin.

Analistii considera ca, daca rocada se va face, Pistorius va fi, in calitate de premier, mult mai belicos decat impaciuitorul Scholz. De altfel, actualul ministru al Apararii a vorbit recent despre o posibila reintroducere a stagiului militar obligatoriu in Germania, ca o modalitate de contracarare a expansiunii rusesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: