Caracatita din Sectorul 1. DNA a finalizat dosarul unui tun de peste 3 milioane euro din mandatul lui „Diamante”. Un afacerist PSD si directoarea complexului Caraiman sunt trimisi in judecata

news

DNA a anuntat, vineri, ca a trimis-o in judecata pe directoarea Complexului Multifunctional Caraiman din Sectorul 1, alaturi de inca patru persoane si de administratorul firmei Minimed Solutions, pentru fapte de coruptie. Prejudiciul este de 17.205.091,34 lei.

Complexului Multifunctional Caraiman este in subordinea Primariei Sectorului 1, faptele avand loc in mandatul lui Daniel Tudorache, actual deputat PSD. Minimed Solutions din Bucuresti este detinuta de fostul consilier general PSD, Mihai Peptan, potrivit SEAP. El a fost secretarul general al PSD Sector 4 si era considerat ”locotenentul lui Baluta”, primarul Sectorului 4.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

GOMES IULIANA-LIVIA, la data faptelor Director executiv al Complexului Multifunctional Caraiman, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave (2 infractiuni),
– fals intelectual,
– complicitate la fals intelectual (11 infractiuni),

GHITA MONICA, la data faptelor sef Serviciu Achizitii Publice, Relatii cu Mass Media, Secretariat, respectiv sef Serviciu Achizitii Publice – Investitii, Urmarire Contracte din cadrul Complexului Multifunctional Caraiman, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave (2 infractiuni),
– fals intelectual (11 infractiuni),

APOSTOL LAURA NICOLETA, la data faptelor si in prezent consilier superior in cadrul Complexului Multifunctional Caraiman, in sarcina careia s-a retinut comiterea a 6 infractiuni de fals intelectual,

MARASESCU CONSTANTIN, la data faptelor si in prezent consilier juridic in cadrul Complexului Multifunctional Caraiman, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– fals intelectual (4 infractiuni),
– complicitate la fals intelectual (2 infractiuni),

Persoana fizica, administrator in drept al S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. si administrator in fapt al S.C. ALIAS PRIME S.R.L., in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave (2 infractiuni),
– fals in inscrisuri sub semnatura privata,
– complicitate la fals intelectual,
– uz de fals,
– fals in declaratii (2 infractiuni),
– spalare a banilor in forma continuata si
– spalare a banilor,

S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave (2 infractiuni),
– complicitate la infractiunea de spalare a banilor in forma continuata si

S.C. ALIAS PRIME S.R.L., in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de spalare a banilor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2019 – 2020, inculpata Gomes Iuliana Livia, in calitate de Director executiv al Complexului Multifunctional Caraiman, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghita Monica, in calitate de sef Serviciu Achizitii Publice in cadrul aceluiasi Complex, ar fi dispus si coordonat derularea formala a doua proceduri de achizitii publice, in urma carora contractele de achizitie ar fi fost castigate in mod nelegal de catre SC Minimed Solutions SRL si administratorul acesteia.

Facem precizarea ca institutia medicala Complexul Multifunctional Caraiman este o institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Consiliului Local al Sectorului 1 si finantata de la bugetul local.

Cele doua contracte ce ar fi fost atribuite in mod nelegal priveau „Sistemul integrat de telemedicina” (achizitia de holtere EKG 12 canale, EKG 3 canale, achizitia de software dispecerat ambulanta), respectiv „Extinderea Sistemului integrat de telemedicina” (achizitia a 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum si a 2 servere).

1. Referitor la primul dintre cele doua contracte, „Sistemul integrat de telemedicina”, acesta ar fi fost atribuit societatii comerciale in conditii de nelegalitate, intreaga procedura de achizitie publica fiind fraudata, deoarece documentatia tehnica ar fi fost intocmita cu participarea indirecta a viitorului castigator al procedurii, acesta furnizand specificatiile tehnice ale Sistemului, care aveau caractere ce restrictionau concurenta si care ar fi fost folosite, initial, in intocmirea Referatului de necesitate, iar, ulterior, preluate in documentatia de atribuire si in contractul de achizitii publice, sub forma de anexe.

Mai mult, pentru a se stabili valoarea estimata a acestei achizitii publice ar fi fost mimata o procedura de Consultare a pietei la care unic ofertant de pret ar fi fost S.C. ALIAS PRIME S.R.L. (al carei administrator in fapt ar fi tot inculpatul persoana fizica), aceasta fiind folosita ca societate paravan de catre acelasi inculpat persoana fizica, administrator al S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L.

2. Referitor la cel de-al doilea contract, „Extinderea Sistemului integrat de telemedicina”, Complexul Multifunctional Caraiman ar fi trebuit sa achizitioneze 2.700 de holtere EKG 3 canale, precum si 2 servere, sub pretextul raspandirii la nivel national a infectiei cu noul virus SARS-COV-2, in ciuda faptului ca nu exista o documentatie medicala, atestata de specialisti, care sa ateste faptul ca aceste holtere pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2, asa cum in mod fals s-ar fi precizat in Referatul de necesitate al procedurii de „Extindere a Sistemului Integrat”.

Mai mult, pentru a favoriza din nou S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L., Complexul Multifunctional Caraiman, prin directorul sau executiv, ar fi initiat o procedura de negociere cu nerespectarea conditiilor prevazute in Legea achizitiilor publice si ar fi organizat o procedura de „negociere fara publicare prealabila” „fulger” (finalizata in termen de 7 zile de la declansarea procedurii de licitatie).

In plus, conform ofertei S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. si a contractului incheiat la data de 27.03.2020 cu Complexul Multifunctional Caraiman, operatorul economic ar fi ofertat si s-ar fi obligat la un grafic de livrare a celor 2.700 de holtere pe o perioada de 6 luni, un termen care depaseste cu mult sensul cuvantului „urgenta”.

De asemenea, facem mentiunea ca, dupa ce presa a mediatizat, la data de 02.06.2020, in sens negativ aceasta achizitie, Complexul Multifunctional Caraiman a decis, la 19.06.2020, rezilierea contractului incheiat cu S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. pentru diferenta de 1700 de holtere ce urmau a mai fi livrate.

La comiterea faptelor, inculpata Gomes Iuliana Livia ar fi beneficiat si de ajutorul inculpatilor Ghita Monica, Apostol Laura Nicoleta si Marasescu Constantin, care ar fi intocmit referatele de necesitate, caracteristicile tehnice ale Sistemului Integrat Telemedicina, caietele de sarcini, Strategia de contractare, Planul anual al achizitiilor, diferite rapoarte si procese verbale etc.

3. In perioada 22 noiembrie 2019 – 18 decembrie 2019, inculpatul persoana fizica, administrator al S.C. Minimed Solutions S.R.L., pentru a disimula sumele de bani primite in cadrul contractului mentionat anterior, ar fi schimbat in euro suma de 196.300 lei aflata in contul societatii si si-ar fi achizitionat un autoturism marca Mercedes Benz GLC. Ulterior acestei achizitii, inculpatul ar fi vandut autoturismul catre SC Alias Prime SRL, societate administrata in fapt tot de acelasi inculpat.

La data de 23.10.2020, acelasi inculpat ar fi transferat din contul de trezorerie al inculpatei S.C. Minimed Solutions S.R.L. suma de 5.000.000 lei in contul curent al societatii, iar la data de 26.10.2020 ar fi transferat suma de 3.000.000 lei in contul sau personal cu titlul de dividende.

Ulterior, la data de 29.10.2020 inculpatul ar fi achizitionat contra sumei de 2.437.300 lei un imobil in Municipiul Bucuresti, Sector 1, toate acestea in scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a banilor castigati in urma incheierii celor doua contracte.

Din probele administrate a reiesit ca prejudiciul total cauzat Complexului Multifunctional Caraiman este de 17.205.091,34 lei.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti si cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: