Casa Alba respinge acuzatiile ca ar profita de pe urma preturilor exagerate ale gazului natural lichefiat, acuzatii aduse de oficiali europeni

externe

Casa Alba a respins acuzatiile potrivit carora SUA profita de pe urma preturilor exagerate la livrarile de gaz natural lichefiat (GNL) in Europa, relateaza marti agentia DPA, citata de Agerpres.

Un responsabil al guvernului american a respins aceasta acuzatie, catalogand-o drept neadevarata, intr-o conferinta de presa luni seara, in care a afirmat ca Washingtonul a pus accentul pe livrarile de GNL pentru a ajuta Europa sa se pregateasca de iarna.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii straine care se ocupa de comertul cu energie, a spus el. Printre acestea se numara cateva companii europene care revand apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.

Tarile europene cauta in prezent modalitati pentru a inlocui aprovizionarea cu hidrocarburi dupa ce Rusia si-a redus substantial livrarile de gaze naturale catre tarile europene, ca represalii la sanctiunile impuse de Occident in urma invadarii Ucrainei de catre Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent tarile exportatoare de gaz lichefiat de cresterea exagerata a preturilor pe fondul crizei energetice actuale.

Declaratia Casei Albe intervine dupa ce mai multi responsabili europeni au afirmat saptamana trecuta, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, ca SUA profita de pe urma razboiului din Ucraina, prin vanzarea gazului lichefiat la preturi exorbitante.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: