CCR a decis ca Sectia Adinei Florea e constitutionala. USR: Deciziile CCR incep sa para a fi scrise cu chirilice

news

Sectia Speciala a Adinei Florea functioneaza in conformitate cu Constitutia, a decis CCR, care a declarat azi constitutionala ordonanta lui Tudorel Toader prin care s-a facut operationalizarea institutiei.

Curtea Constitutionala a hotarat, miercuri, cu majoritate de voturi, ca ordonanta de urgenta privind operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) nu incalca legea fundamentala, respingand astfel criticile PNL si USR, a declarat unul dintre judecatorii CCR la finalul sedintei care a durat aproape patru ore.

PNL si USR au cerut CCR sa sesizeze si Curtea de Justitie a UE. Acestia mai cereau Curtii Constitutionale sa suspende solutionarea sesizarii lor de neconstitutionalitate pana la pronuntarea unei hotarari preliminare de catre CJUE cu privire la intrebarile formulate.

Sesizarea a fost facuta in decembrie anul trecut. La acea vreme, deputatii Stelian Ion (USR) si Ioan Cupsa (PNL) aratau ca au identificat o serie de nereguli.

„Avem motive atat cu privire la modul in care a fost adoptata aceasta OUG, precum si modalitatea exacta in care au fost formulate textele normative din cuprinsul OUG.

Ca o noutate, am solicitat CCR sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu un numar de patru intrebari preliminarii, care, speram noi, odata trimise Curtii Europene si Curtea Europeana pronuntandu-se asupra acestor intrebari, va lamuri pentru totdeauna pe fiecare dintre noi daca raportul MCV, rapoartele din desfasurarea activitatii de monitorizare, control si verificare sunt obligatorii”, anunta deputatul liberal.

O reactie la cald a avut-o deputatul USR Stelian Ion.

„CCR a evitat sa solicite un punct de vedere CJUE si ne-a respins pe fond obiectiile de neconstitutionalitate pe care l-am formulat fata de legea pentru aprobarea OUG 99/2018 referitoare la operationalizarea Sectiei Speciale. ​​Mai trebuie spus ​​si ca recomandarile C​​omisiei de la Venetia, ale GRECO si ale Comisiei Europene au fost de renuntare la Sectia speciala​​.​

Asta inseamna ca, pentru CCR​,​ opinia CJUE nu conteaza si ca recomandarile Comisiei Europene emise in cadrul MCV nu mai sunt obligatorii, asa cum stabilise insasi CCR, prin decizia nr. 2/2012. Fara nicio legatura cu participarea lui Dorneanu la conferinte pe teme juridice in Rusia, deciziile CCR incep sa para a fi scrise cu caractere chirilice.

​Respectam hotararile CCR, dar ce facem cand aceast​a autoritate​ isi incalca ea insasi competenta si cauzeaza conflicte juridice de natura constitutionala, preluand abuziv din competentele legiuitorului sau ale puterii judecatoresti?”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: