CCR a prins viteza, speriat de actiunile ministrului Justitiei. A publicat motivarea deciziei prin care il obliga pe Iohannis sa accepte revocarea lui Birchall si ministrii interimari

politica

CCR a dat publicitatii, miercuri, motivarea deciziei prin care presedintele Iohannis este obligat sa accepte ministrii interimari ai lui Dancila si sa ii revoce pe cei schimbati de Dancila. Astfel, Iohannis este obligat sa emita „de indata” decretul de revocare a Anei Birchall, ministrul de Justitie care a dat atat de multe batai de cap PSD-ului.

Presedintele Romaniei avea si are obligatia constitutionala si legala sa emita cele doua decrete de revocare la propunerea prim-ministrului, precizeaza Curtea Constitutionala in motivarea deciziei prin care a constatat existenta unui conflict juridic intre Guvern si seful statului.

Pe 18 septembrie, CCR a stabilit ca exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de revocare din functie a unor ministri si de desemnare a interimarilor.

„In concluzie, referitor la cele doua propuneri de revocare inaintate de primul-ministru in data de 26 august 2019, Curtea constata ca presedintele Romaniei avea si are obligatia constitutionala si legala sa emita cele doua decrete de revocare la propunerea primului-ministru. In lipsa unei atare actiuni pana in prezent, Curtea retine ca a existat si exista, in continuare, un conflict juridic de natura constitutionala, generat de refuzul presedintelui de a emite respectivele decrete de revocare”, precizeaza judecatorii constitutionali in motivare.

De asemenea, Curtea a retinut in motivare ca revocarea reprezinta un mijloc legal pus la dispozitia premierului pentru vacantarea unei functii din structura Guvernului, o masura pe care prim-ministrul o propune presedintelui Romaniei exclusiv in sensul respectarii formalismului si principiului simetriei ce guverneaza regimul actelor juridice de numire in functii publice si fata de care, fara a avea un drept propriu de apreciere, presedintele trebuie sa se conformeze intr-un termen legal de 15 zile de la data propunerii primului-ministru.

Mai mult, CCR precizeaza ca presedintele Romaniei nu a emis, nici pana in prezent, decretele de vacantare a functiilor in urma propunerilor de revocare din functie inaintate de prim-ministru in data de 26 august 2019, desi termenul legal de 15 zile a expirat.

„Raportand cele mai sus aratate la circumstantele specifice prezentei cauze, Curtea constata ca presedintele Romaniei a incalcat dispozitiile constitutionale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, (…) precum si ale art. 147 alin. (4) din Constitutie, in considerarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale, refuzand sa dea curs propunerii de revocare formulata de primul-ministru, propunere fata de care, (…) presedintele nu are un drept de optiune”, se mentioneaza in motivare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: