Ce a discutat Macron cu Putin timp de cinci ore: „O noua ordine de stabilitate si securitate in Europa”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca i-a propus luni omologului rus Vladimir Putin „construirea de garantii de securitate concrete” pentru toate statele implicate in criza ucraineana, dupa un tete-a-tete de cinci ore care a avut loc la Moscova, transmite marti AFP.

„Presedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a ma angaja in aceasta logica si de dorinta sa de a mentine stabilitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a adaugat presedintele Macron in cadrul unei conferinte de presa comune, in care a mentionat „termeni de convergenta” intre Rusia si Franta, fara a da detalii.

„Avem vointa de a lucra impreuna pentru a garanta o noua ordine de stabilitate si securitate in Europa”, a afirmat Emmanuel Macron. In acest sens, Rusiei ar trebui sa i se propuna „garantii concrete de securitate”, a explicat Macron.

„Stabilitatea si dezescaladarea trebuie sa se bazeze pe ceea ce am convenit in urma cu 30 de ani, dar si, avand in vedere noua situatie, sa gasim noi solutii comune pentru a mentine stabilitatea si securitatea. Presedintele Putin si cu mine am luat in considerare mai multe optiuni, voi lucra la aceste optiuni si stiu ca si el, in raspunsurile sale catre NATO si SUA. Vom avea acest dialog si sunt sigur ca impreuna cu toti participantii vom obtine rezultate. Nu va fi usor, dar am incredere ca va functiona”, a transmis Emmanuel Macron.

Pe de alta parte, el a subliniat ca securitatea trebuie construita prin respectarea suveranitatii si independentei statelor care nu sunt membre ale UE sau NATO, dar care se afla in regiune si a mentionat, intre altele, Republica Moldova. „Este vorba, de exemplu, de Belarus, Ucraina, Georgia, Moldova – tari ale caror suveranitate si independenta trebuie respectate, deoarece fac parte, de asemenea, din securitatea noastra colectiva. Acest lucru trebuie sa fie luat in considerare”, a punctat Macron.

Garantii de securitate. Macron pledeaza pentru noi solutii, „mai inovatoare”
„Cred ca putem construi securitatea si stabilitatea in Europa prin reafirmarea a ceea ce avem deja in cadrul OSCE. Dar trebuie, de asemenea, sa gasim noi solutii, poate ca acestea trebuie sa fie mai inovatoare. In ceea ce priveste capacitatea noastra de a aduce garantii concrete de securitate, am abordat aceasta problema direct, respectand interesele si elementele de stabilitate si securitate pentru toti semenii nostri europeni, dar respectand si solicitarile de garantii din partea vecinului si prietenului nostru, Rusia”, a spus liderul francez, a carui tara se afla la presedintia Consiliului Uniunii Europene.

„Au existat traume in ultimii 30 de ani si trebuie construite noi mecanisme pentru a asigura stabilitatea in regiune. Dar aceste noi prevederi nu pot fi construite fara a revizui tratatele din ultimii 30 de ani si fara a revizui principiile fundamentale sau fara a limita drepturile fundamentale europene”, a punctat Macron. „Trebuie sa convenim asupra unor masuri concrete pentru a stabiliza si a detensiona situatia. Am discutat despre acest lucru, ar urma sa fie confirmat in zilele si saptamanile urmatoare. Va depinde de negocieri, de consultarile cu Statele Unite, cu NATO, cu europenii si de intalnirea noastra de maine (marti – n.r.) cu presedintele (Volodimir) Zelenski (presedintele Ucrainei – n.r.)”, a aratat presedintele Frantei.

„Trebuie sa construim impreuna garantii concrete de securitate pentru statele membre ale Uniunii Europene, pentru statele din regiune – Ucraina, Georgia, Belarus – si pentru Rusia. Acesta este exact obiectivul pe care ar trebui sa il avem”, a insistat Emmanuel Macron.

„Rusia cere de mult timp anumite garantii de securitate – desfasurari militare limitate, prezenta conventionala, transparenta a sistemelor de aparare antiracheta sau post-INF (tratatul pentru fortele nucleare cu raza intermediara de actiune – n.r.). Aceste solicitari din partea Rusiei sunt exact in concordanta cu solicitarile pe care le formuleaza si statele europene, tarile Uniunii Europene. Sunt sigur ca raspunsul nu poate fi decat unul colectiv”, a declarat Macron.

La randul sau, liderul de la Kremlin a dat asigurari ca este gata sa faca totul pentru a se ajunge la compromisuri si pentru a se evita o escaladare militara a conflictului ruso-occidental din jurul Ucrainei.”De partea noastra, vom face totul pentru a gasi compromisuri care sa poata satisface pe toata lumea”, a declarat Putin, asigurand ca nici el, nici presedintele Macron nu vor un razboi Rusia-NATO care „nu ar avea niciun castigator”.”Trebuie gasita o solutie pentru a iesi din aceasta situatie”, a estimat presedintele Putin.

Presedintele rus a declarat ca unele din ideile omologul sau francez vizand dezamorsarea crizei pot face posibila realizarea de progrese.”Unele din ideile sale, din propunerile sale (…) sunt posibile pentru a pune bazele unor progrese comune”, a afirmat Vladimir Putin in cadrul conferintei comune de presa, desi a considerat ca este prematur sa le expuna public.

„Cat despre acordurile de la Minsk, indiferent daca sunt in viata, sau au ori nu perspective, cred ca pur si simplu nu exista alta alternativa”, a declarat liderul rus, conform Reuters.

Presedintele Putin a mai spus ca va continua sa incerce sa obtina raspunsuri din partea Occidentului la principalele sale cerinte de securitate, desi a precizat ca SUA si NATO le-au „ocolit” in raspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecuta.”Nu cred ca un dialog se opreste aici”, a spus Vladimir Putin, adaugand ca Rusia va trimite in curand raspunsul sau scris la reactiile NATO si SUA.

„Ei inca incearca sa linisteasca Rusia spunand ca NATO este o organizatie pasnica si pur defensiva, o alianta pur defensiva. Masura in care acest lucru este adevarat a putut fi vazuta cu ochii lor de cetatenii multor natiuni, ma refer la Irak, Libia, Afganistan si, mai ales, in operatiunea militara pe scara larga impotriva Belgradului, fara autorizarea Consiliului de Securitate al ONU (referire la razboiul din Kosovo – n.r.) – cu siguranta departe de ceea ce ar face o organizatie pasnica”, a spus Putin.

„Nu putem trece cu vederea ca strategia militara a NATO pentru 2019 identifica in mod explicit Rusia ca fiind o amenintare majora la adresa securitatii si un adversar. NATO ne-a desemnat ca adversar. Mai mult, dupa ce si-a mutat infrastructura militara in apropierea granitelor noastre, NATO si statele sale membre se simt indreptatite sa ne invete cate ceva despre unde si cum sa stationam fortele noastre militare si considera ca este posibil sa ceara sa nu se desfasoare manevre si exercitii planificate, iar deplasarea trupelor noastre pe teritoriul nostru – vreau sa subliniez – este prezentata ca o amenintare de invazie rusa – in acest caz – a Ucrainei. Se presupune ca statele baltice si alti vecini ai nostri se simt, de asemenea, amenintati. Pe ce baza nu este foarte clar. In orice caz, este folosita ca teza pentru a construi o politica inamicala fata de Rusia. Insesi statele membre NATO continua sa aprovizioneze Ucraina cu armament modern, aloca resurse financiare substantiale pentru modernizarea armatei ucrainene si trimit specialisti si instructori militari”, si-a continuat Putin tirada anti-NATO.

Putin a fost intrebat de un jurnalist de ce se teme ca Ucraina va intra in NATO, din moment ce e clar ca in Alianta nu exista un consens asupra acestei chestiuni. In raspunsul sau, liderul de la Kremlin a mentionat summitul NATO de la Bucuresti din 2008. Atunci, Vladimir Putin a venit personal ca sa se asigure ca impiedica o noua extindere a NATO. Germania si Franta s-au opus aderarii Georgiei si Ucrainei la Alianta, asa ca NATO s-a vazut nevoita sa le promita celor doua tari ca va mentine deschisa perspectiva unei aderari ulterioare. Peste cateva luni, Rusia intervenea militar in Georgia.

„In ceea ce priveste faptul ca unele tari NATO se opun acceptarii, sa zicem, a Ucrainei sau a Georgiei in cadrul Aliantei, suntem constienti de acest lucru, bineinteles, am auzit de multe ori despre asta. Atunci am o intrebare: daca acest lucru este adevarat, de ce au semnat la Bucuresti, in 2008, un document care pastreaza usa deschisa pentru ca aceste tari sa adere la NATO?” – a replicat Putin.

Presedintele francez a declarat ca este sigur ca intensificarea contactelor diplomatice in criza ucraineana va produce rezultate.”Impreuna, sunt sigur ca vom obtine un rezultat, chiar daca nu este usor”, a spus Macron. El a adaugat ca „urmatoarele zile vor fi decisive si vor necesita discutii intense, pe care le vom continua impreuna”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: