Ce decizie au luat azi judecatorii CCR in privinta sesizarii lui Dragnea si Tariceanu prin care se urmarea demiterea procurorului general, Augustin Lazar

news

CCR a amanat decizia in cazul sesizarii depuse de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu prin care cei doi cer ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sa fie obligata sa raspunda la intrebarea daca a fost sau nu acasa la Gabriel Oprea in seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 si, de asemenea, ca Parchetul General sa transmita o copie a dosarului catre comisia parlamentara de ancheta privind scrutinul din urma cu opt ani. Decizia va fi luata pe 3 octombrie.

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sesizat in 13 septembrie Curtea Constitutionala reclamand un posibil conflict juridic intre Parlament si Ministerul Public creat de refuzul sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta in fata comisiei parlamentare de ancheta privind prezidentialele din 2009 si de refuzul procurorului general de a lua masuri impotriva a acesteia, pe de o parte, si de a transmite comisiei o copie a dosarului deschis pe acelasi subiect.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au transmis fiecare cate o sesizare identica privind posibilul conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public.

”Conflictul este determinat de refuzul procurorului sef al DNA de a se prezenta in fata comisiei de ancheta a Parlamentului, de refuzul procurorului general de a lua masuri impotriva procurorului sef al DNA cu privire la incalcarea prevederilor legale si refuzul procurorului general de a inainta comisiei de ancheta copie de pe dosarul de urmarire penala nr. 213/P/2017”, se arata in sesizarile lui Dragnea si Tariceanu.

Cei doi sustin ca refuzul procurorului General si al procurorului sef al DNA ”se refera la activitatea organului reprezentativ suprem al poporului roman” si pune in imposibilitate Parlamentul de a adopta o hotarare.

Dragnea si Tariceanu citeaza din statutul judecatorilor si procurorilor si din codul deontologic al judecatorilor si procurorilor potrivit carora competenta CSM sau a organelor de urmarire penala cu privire la magistrati se aplica doar atunci cand acestia savarsesc o abatere in exercitarea unor atributii de serviciu sau sunt implicati in calitate de martori sau suspecti in savarsirea unor fapte penale.

De asemenea, cei doi amintesc ca sefa DNA a refuzat in mod repetat sa se prezinte la comisia de ancheta si sustin ca a invocat cu rea credinta o falsa hotarare a CSM conform careia procurorii nu se pot prezenta in fata niciunui organ al statului.

”Va rugam sa obligati Ministerul Public sa transmita de indata comisiei parlamentare de ancheta copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul sef al DNA sa raspunda la intrebarea formulata”, se arata in finalul celor doua sesizari transmise CCR de catre Liviu Dragnea si Calin popescu Tariceanu.

Ce urmaresc de fapt Dragnea si Tariceanu

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu este convinsa ca CCR le va da dreptate lui Dragnea si Tariceanu, astfel incat consecintele vor fi teribile.

„Daca CCR va obliga PICCJ sa trimita un dosar penal la Parlament, pe viitor orice parlamentar va putea cere sa ii fie remis orice dosar penal, chiar intr-o faza nepublica, pentru ca asa este inainte de a fi trimis in judecata, deci inclusiv unul clasat? Da. Cam asta ar fi consecinta.

Efectul imediat il va viza, nu am nicio indoiala, pe procurorul general, Augustin Lazar. Asupra dlui Toader se fac presiuni uriase pentru a-i demite pe dl Lazar si pe dna Kovesi. Cateva ore mai tarziu Codrin Stefanescu insusi cerea acest lucru.

Odata acest conflict fiind constatat si probabil motivat in cea mai acuzatoare menire cu putinta, nu am nicio indoiala ca dl Toader va fi pus in fata unei alegeri clare: ceri revocarea lui Lazar sau pleci tu insusi. Simplu! La fel va fi si cu Laura Codruta Kovesi, dupa ce Inspectia Judiciara, alta institutie capturata, va livra niste capete de acuzare, oricat de trase de par.

De ce e procurorul general primul pe lista executiilor? Pentru ca e membru CSM, atat al plenului, cat si al sectiei de procurori, care are de luat decizii foarte importante privind trei procurori de varf ai DNA, implicati in dosarul OUG 13 (Bulancea, Uncheselu si Dumitriu), dar si privind-o pe dna Kovesi, tarata in actiuni disciplinare.

Si daca dl Toader va alege functia, asa cum a mai facut-o si cand a emis proiectul de modificare a Legilor justitiei, presiunea se va muta la Klaus Iohannis. Care poate fi la o adica si suspendat, nu atat pentru a fi si demis, desi lui Dragnea i-ar prinde bine imunitatea, dar mai ales pentru ca in luna de interimat Calin Popescu Tariceanu sa faca prapad, astfel incat la intoarcere dl Iohannis sa fie presedinte peste niste ruine fumegande”, a explicat Ioana Ene Dogioiu pe ziare.com.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: