Ce spun influencerii din Rusia despre criza cu Ucraina: „Sa nu permitem o repetare a situatiei din 22 iunie 1941″/ „Rusia poate distruge Ucraina fara sa treaca granita”

analize

vladimir soloviov

In presa occidentala si ucraineana, prezenta trupelor Moscovei la granita este un semn al agresiunii imperialiste rusesti, al incercarii Rusiei de a-si intimida vecinul mai mic. In Rusia, insa, situatia este privita diferit, relateaza corespondentul Al Jazeera, prezentand o sinteza a presei ruse pe acest subiect.

NATO este un „cancer”, a declarat intr-un interviu recent Serghei Karaganov, un influent politolog rus.

Comparand impasul cu criza rachetelor cubaneze din 1962, Karaganov a declarat ca este mai bine ca tensiunile sa creasca acum decat sa „permitem o repetare a situatiei din 22 iunie 1941” mai tarziu, referindu-se la invazia nazista.

Cu alte cuvinte, Karaganov considera ca extinderea NATO la granitele Rusiei este o amenintare existentiala pe care ar fi mai bine sa o tratam mai devreme decat mai tarziu.

Ucraina ar trebui lasata in pace pentru a deveni un „stat-tampon adecvat” si, dupa ce s-a ajuns la aceasta intelegere, Rusia si Occidentul pot deveni prieteni – atata timp cat Vestul nu este condus de „cultul LGBT” si de „ultrafeminism”, a adaugat el.

Cu toate acestea, el nu este pentru o invazie totala.

„Ocuparea unei tari castrate din punct de vedere economic, moral si intelectual, o tara cu o infrastructura distrusa si cu o populatie amarata, este cel mai rau scenariu”, a continuat el, reluand pozitia presei si a expertilor proguvernamentali – ca Rusia nu doreste razboi si ca orice ostilitate va incepe din partea cealalta.

Puterile occidentale se tem ca Rusia, dupa ce a masat mii de trupe la granita cu Ucraina, planuieste un atac. Rusia a declarat ca actiunile sale au ca scop protejarea intereselor sale si acuza NATO ca submineaza securitatea regiunii.

In decembrie, Moscova a transmis o serie de ultimatumuri catre Statele Unite, membru cheie al NATO, principalul dintre acestea fiind o promisiune ca NATO nu va permite niciodata Ucrainei sa devina membru. SUA si NATO au refuzat aceasta cerere.

„Donetk a fost inconjurat! Horlivka a fost izolata! Trupele cibernetice ucrainene si NATO au inceput deja un nou razboi in Donbas”, titra recent tabloidul Komsomolskaia Pravda, in timp ce agentia de stiri de stat TASS a relatat despre afirmatiile separatistilor pro-rusi potrivit carora fortele ucrainene ar efectua recunoasteri asupra pozitiilor lor, pregatind un atac.

Majoritatea rusilor inca isi primesc stirile de la televizor, dar aplicatiile de socializare precum Telegram sunt din ce in ce mai populare.

Economistul si analistul politic Evgheni Satanovski a scris recent pe canalul sau Telegram: „Zgomotul de fond despre invazia rusa in Ucraina, care este pe cale sa inceapa, este menit nu atat sa o salveze (Ucraina) de raul guvern moscovit, cat sa mascheze propria pregatire pentru agresiune. Totul va incepe, bineinteles, cu Crimeea si Donbas.”

Satanovski a comparat Ucraina cu o vaca pe care atat germanii, cat si americanii incearca sa o mulga.

Rusia, pe de alta parte, ar lasa-o sa pasca in pace, atata timp cat si ea este lasata in pace.

Referindu-se la secretarul de presa al Casei Albe si la presedintele Statelor Unite, Satanovski a continuat: „Ceea ce indulceste oarecum pentru Moscova impresia produsa de accesele de furie ale lui [Jen] Psaki, de retorica lui [Joe] Biden si de aberatiile pe care Departamentul de Stat american le rosteste la toate nivelurile, este starea actuala de darapanare a elitei politice americane si esecurile din politica lor externa si de aparare. Dupa Afganistan, amenintarile venite din partea Statelor Unite sunt greu de luat in serios.”

Alti comentatori pro-Kremlin minimalizeaza, de asemenea, rolul Rusiei in aceasta criza.

Prezentatorul de talk-show-uri Vladimir Soloviov, una dintre cele mai cunoscute fete de la televiziunea rusa, cu propriile sale emisiuni radio si pe YouTube, a declarat publicului sau ca Rusia este capabila sa distruga fortele ucrainene „fara sa treaca macar granita”.

„Avem suficienta putere de foc pentru anihilarea completa a infrastructurii militare ucrainene fara o incursiune a fortelor pe teritoriul ucrainean. Dar nu ne pregatim sa facem acest lucru”, a declarat Soloviov in emisiunea sa de pe YouTube, Soloviov LIVE, care are aproape un milion de abonati.

Soloviov l-a intervievat recent si pe liderul separatist ucrainean Denis Pusilin, care a declarat ca „NATO pompeaza arme in Ucraina”.

Saptamana trecuta, partidul de guvernamant Rusia Unita a cerut oficial conducerii tarii sa inarmeze republicile populare separatiste, pro-ruse Donetk si Luhansk.

Alexei Chepa, membru al Dumei de Stat, a declarat pentru canalul de televiziune independent Dozhd ca trimiterea de arme separatistilor a fost „raspunsul corect” la actiunile americanilor si la esecul acordurilor de la Minsk din 2015 de a aduce pacea.

Intervievatorul a ripostat, sustinand ca Rusia este responsabila pentru criza prin plasarea provocatoare a trupelor sale la granita, dar Chepa a spus ca acest lucru a fost necesar pentru a convinge Ucraina sa isi reconsidere pozitia si sa evite o noua escaladare.

Politologul ucrainean Volodimir Fesenko, seful Centrului de Studii Politice Aplicate PENTA din Kiev, a declarat ca ucrainenii cred ca Moscova si-a mobilizat fortele pentru a pune „Washingtonul, Kievul si capitalele europene intr-o stare de stupoare psihologica”, mai degraba decat pentru a lansa o invazie, si ca probabil se va linisti odata ce Jocurile Olimpice de Iarna vor incepe la Beijing in februarie.

El a avertizat ca trimiterea mai multor arme in mainile separatistilor va face ca un alt razboi sa fie mai probabil.

In mod similar, un articol din ziarul independent Novaia Gazeta despre acumularea de tancuri si alte echipamente militare la granita a sugerat ca, deoarece se desfasoara in vazul NATO, al presei mondiale si chiar al retelelor de socializare, scopul principal este de a exercita presiuni asupra Occidentului in timpul negocierilor, mai degraba decat de a planifica o invazie.

Articolul din Novaia Gazeta a avertizat, de asemenea, ca aceste jocuri de razboi ar putea scapa de sub control.

Scriind pe site-ul postului de radio independent Echo of Moscow, Lev Schlossberg, politician si membru al partidului liberal Iabloko, a declarat ca, in opinia sa, presedintele rus Vladimir Putin faceun joc incredibil de periculos cu NATO, deoarece este putin probabil ca alianta sa dea inapoi.

„Care a fost scopul ultimatumului Rusiei, al carui raspuns nu putea fi decat un refuz inevitabil?”, a scris el.

Schlossberg l-a indemnat pe Putin sa ajunga la un compromis in cadrul unor „negocieri reale, unde va trebui sa tineti cont de interesele tuturor, nu doar de ale dumneavoastra”.

Unii lideri din opozitia rusa considera ca intensificarea tensiunilor cu Ucraina si cu Occidentul este exact ce urmareste Putin, iar faptul ca exista o amenintare externa pe care sa o arate cu degetul il avantajeaza pe Putin.

Intr-un alt articol publicat pe Echo, jurnalistul Anton Orekh a declarat ca aceasta criza este un exemplu al modului in care Putin foloseste tensiunile dintre Est si Vest pentru a castiga popularitate acasa.

„Nu exista o politica externa in Rusia – doar interna. Prin urmare, rostul tuturor acestor dueluri si certuri este ca totul sa fie difuzat in direct, 24 de ore din 24. Daca dintr-o data NATO face niste compromisuri, atunci vom striga ca s-a obtinut o mare victorie… Interesul nostru nu este ca criza sa fie rezolvata, ci ca ea sa existe. Interesul Kremlinului nu este o solutionare, ci o tensiune constanta”, a mentionat jurnalistul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: