externe

Ce spune caderea presedintelui Ungariei despre regimul lui Orban si controlul asupra presei

Presedinta Ungariei, Katalin Novak, si fostul ministru al justitiei, Judit Varga, au demisionat recent, pe fondul indignarii tot mai mari a opiniei publice cu privire la gratierea de catre Novak a unui barbat condamnat pentru complicitate la abuz sexual asupra copiilor, relateaza RFE/RL.

Scandalul a zguduit Ungaria si elita sa conducatoare si lasa sa se intrevada provocari iminente pentru premierul Viktor Orban si partidul sau Fidesz, care au dominat politica nationala timp de un deceniu si jumatate.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le spune acest deznodamant despre Orban si controlul pe care partidul sau il exercita asupra tarii.

Renuntarea la functie a lui Novak nu a fost prima demisie prezidentiala din Ungaria postcomunista – si nici macar din Fidesz. Fostul scrimer olimpic Pal Schmitt a renuntat la functia de sef al statului din cauza unei disertatii plagiate in 2012, la mai putin de doi ani dupa ce majoritatea Fidesz l-a pus in functie. Faradelegea lui Schmitt a fost descoperita initial de revista saptamanala Heti Vilaggazdasag (Economia mondiala saptamanala), cunoscuta acum sub numele de HVG.

HVG a oferit un impuls si pentru demisia lui Novak atunci cand, in ianuarie, a scos in evidenta utilizarea extensiva a clementei de catre aceasta, care a „depasit recordurile de 30 de ani in materie de gratieri”, cu 40 numai anul trecut.

Dar impactul public mai mare a venit dupa publicarea unui articol de catre site-ul independent 444.hu, la 2 februarie, care se referea la gratierea lui Endre K. pe baza evaluarii unei cereri de gratiere emise de biroul lui Novak in aprilie.

Site-ul a publicat o hotarare judecatoreasca din septembrie care sustinea vinovatia lui Endre K., spunand ca „unul dintre cititorii nostri… ne-a atras atentia asupra acestui lucru”.

Biroul lui Novak a emis o declaratie prin care a incercat sa limiteze pagubele, spunand ca „nicio persoana condamnata pentru pedofilie nu a primit vreodata o gratiere prezidentiala si nici nu va primi vreodata”. Putin peste o saptamana mai tarziu, cu proteste iminente, Novak a demisionat intr-un discurs televizat, cu un mesaj de scuze si recunoscand „o greseala”, dar adaugand ca nu va gratia niciodata cu buna stiinta „pe cineva despre care am crezut ca a abuzat copii fizic sau psihologic”.

Impactul dramatic al evenimentelor arata ca jurnalismul dinm Ungaria poate sa treaca si peste limitele impuse de regimul lui Orban.

Orban s-a folosit de patronii de presa apropiati, de reclamele de la stat, precum si de restructurarea ONG-urilor din Ungaria pentru a reduce la tacere presa independenta.

Legislatia privind „apararea suveranitatii”, adoptata recent, este inca un instrument suplimentar impotriva celor care il critica pe Orban in mass-media, acuza oficiali ai UE.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago