Cel mai bogat om din Rusia, disperat ca este vizat de sanctiunile UE: „Nu am absolut nimic de-a face cu aparitia actualei tensiuni geopolitice”

externe

Cel mai bogat om din Rusia, Alexei Mordashov, este acum o tinta a sanctiunilor UE, a relatat miercuri The Guardian.

El este oligarhul rus care a intervenit pentru a salva firma de turism Tui, aducand bani in timp ce turismul international era in impas in timpul pandemiei. Cu toate acestea, Alexei Mordashov – care detine o treime din cel mai mare operator turistic din Europa si este cel mai mare actionar unic al acestuia – ar putea deveni un fel de povara pentru Tui, ale carei actiuni sunt listate la Londra, dupa ce UE l-a adaugat luni seara pe lista de sanctiuni.

UE a prezentat diverse motive de ingrijorare cu privire la Mordashov. UE sustine ca Rossiya Bank, in care acesta are un interes financiar, este „banca personala” a unor inalti oficiali rusi care au beneficiat de pe urma anexarii Crimeei. De asemenea, blocul comunitar a declarat ca, in opinia sa, intreprinderile media in care acesta a investit au contribuit la destabilizarea Ucrainei prin intermediul posturilor de televiziune pro-ruse.

Cel mai bogat om din Rusia, Mordashov, in varsta de 56 de ani, are origini umile, fiind fiul unor muncitori de la o moara din orasul Cherepovets, la 500 km nord de Moscova. Ulterior a devenit directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice si miniere din Rusia, Severstal.

El a fost clasat pe locul 51 in 2021 in topul miliardarilor realizat de revista Forbes. La momentul respectiv, averea sa personala a fost estimata la suma impresionanta de 29,1 miliarde de dolari, iar Mordashov ramane actionarul majoritar al Severstal, cea mai mare companie siderurgica din Rusia.

Severstal a publicat anterior materiale care detaliaza modul in care unele dintre produsele sale de inalta rezistenta sunt utilizate in fabricarea echipamentelor de aparare rusesti, inclusiv a vehiculelor blindate. Mordashov prezideaza compania mama, Severgroup, o companie privata de investitii, si are interese care variaza de la telecomunicatii la exploatarea aurului, media si inginerie.

Pe langa interesele sale de afaceri de mare anvergura, Mordashov detine un avion privat si cel putin un iaht. Saptamana trecuta, avionul privat Bombardier Global 6000 al miliardarului a fost urmarit de observatorii de avioane, care au constatat ca a calatorit din Seychelles la Moscova, desi nu au fost incluse date despre cine se afla la bord. Joia trecuta, presedintele Vladimir Putin i-a invitat pe unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Rusia la o intalnire la Kremlin.

Avionul lui Mordashov – care se mandreste cu o cabina mare, capabila sa transporte 14 pasageri, si are o autonomie care ii permite sa calatoreasca de la Londra la Beijing fara escala – nu a petrecut mult timp in Rusia inainte de a zbura inapoi in Seychelles.

Intre timp, unul dintre iahturile miliardarului, Nord, de 142 de metri, ierneaza in Oceanul Indian.

Construit de santierul naval german Lurssen si livrat in 2021, vasul a costat aproximativ 500 de milioane de dolari si se mandreste cu un design interior italian, precum si cu o platforma de aterizare pentru elicoptere. Descrierea de pe site-ul constructorului naval explica cum nava a fost „proiectata cu o singura idee in minte: trebuie sa provoace emotii puternice in fiecare observator, nu doar prin marimea sa, ci si prin designul in sine”.

Seful Tui, Fritz Joussen, a incercat sa linisteasca personalul firmei de turism, insistand asupra faptului ca implicarea lui Mordashov nu a reprezentat o problema. „Domnul Mordashov este actionar al Tui de aproximativ 15 ani si detine aproximativ o treime din compania noastra, pe care a sprijinit-o in timpul crizei coronavirusului”, a scris Joussen intr-o nota adresata personalului.

„Compania noastra este condusa de consiliul executiv, ca orice societate pe actiuni din Germania, si nu de actionari sau de consiliul de supraveghere. Prin urmare, presupunem ca orice restrictie sau sanctiune impotriva dlui Mordashov nu va avea consecinte negative de durata pentru noi ca si companie.”

Mordashov a inceput sa investeasca pentru prima data in Tui in 2007, iar din 2016 este membru al consiliului de supraveghere al companiei. El a cumparat in mod repetat actiuni in cursul anului 2021, cheltuind in mod regulat milioane de euro si ducand participatia actuala a familiei sale la 34%.

Intr-o declaratie, Mordashov a afirmat ca nu intelege cum includerea sa pe lista de sanctiuni a UE ar putea contribui la rezolvarea conflictului din Ucraina, precizand: „Nu inteleg cum ar putea ajuta la rezolvarea conflictului din Ucraina. Nu am absolut nimic de-a face cu aparitia actualei tensiuni geopolitice”.

Descriindu-se ca fiind departe de politica, el a facut apel la incetarea razboiului Rusiei in Ucraina, pe care l-a numit „tragedia a doua popoare fratesti”.

„Este teribil ca ucrainenii si rusii mor, oamenii sufera greutati, economia se prabuseste. Trebuie sa facem tot ce este necesar pentru ca in viitorul foarte apropiat sa se gaseasca o cale de iesire din acest conflict si sa se opreasca varsarea de sange”, a declarat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: