externe

Cel mai curajos ziar din Rusia. Novaia Gazeta si redactorul-sef isi doneaza medalia Premiul Nobel pentru refugiatii din Ucraina: „Exista deja peste 10 milioane de refugiati”

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, co-laureat cu Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, a anuntat marti ca isi va dona medalia pentru a fi scoasa la licitatie cu scopul de a strange fonduri pentru refugiatii ucraineni, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Cotidianul Novaia Gazeta, unde Muratov este redactor-sef, a precizat la inceputul lunii martie ca va elimina de pe site-ul sau materialele despre actiunile militare ale Rusiei in Ucraina din cauza cenzurii, ca raspuns la amenintarile cu procese penale la adresa jurnalistilor si cetatenilor care nu adopta discursul oficial al guvernului.

„Novaia Gazeta si cu mine am decis sa donam Medalia Premiul Nobel pentru Pace 2021 catre Fondul pentru Refugiatii Ucraineni”, se arata intr-un articol semnat de Muratov si aparut marti.

„Exista deja peste 10 milioane de refugiati. Le cer caselor de licitatie sa raspunda si sa scoata la licitatie acest premiul faimos in intreaga lume”, a precizat el.

Rusia a trimis zeci de mii de militari in Ucraina incepand cu 24 februarie, in ceea ce ea numeste o operatiune speciala de a anihila capacitatile militare ale statului vecin si de a-i indeparta de la putere pe liderii de la Kiev, pe care ii considera „nationalisti periculosi”.

Fortele ucrainene dau dovada de o rezistenta puternica, iar Occidentul a adoptat ample sanctiuni impotriva Rusiei in incercarea de a o forta sa isi retraga trupele.

Muratov si Novaia Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, au scris ca cinci lucruri trebuie facute in acest moment: „Oprirea luptelor, schimbul de prizonieri, predarea cadavrelor celor morti, oferirea de coridoare umanitare si de asistenta si sprijinirea refugiatilor”.

Muratov, care a castigat premiul alaturi de Maria Ressa din Filipine, co-fondatoare a site-ului de stiri Rappler, si-a dedicat anul trecut Premiul Nobel celor sase jurnalisti ai ziarului sau care au fost ucisi pentru activitatea lor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

2 ore ago

Olt: Primul dosar penal pentru coruperea alegatorilor. Faina si malai din camion ca „daruri de Paste” – Video

Politistii s-au sesizat din oficiu si au deschis un dosar penal in care efectueaza cercetari…

25 de minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

3 ore ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

O oră ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

O oră ago