externe

Cel mai recent sondaj de opinie il da pe Joe Biden castigator in fata lui Donald Trump, desi aproape trei sferturi dintre respondenti cred ca e prea batran sa mai conduca America

Presedintele Joe Biden il devanseaza la mica distanta pe fostul presedinte Donald Trump, chiar daca o majoritate covarsitoare a alegatorilor sunt ingrijorati de varsta sa, arata un nou sondaj al Universitatii Quinnipiac. Sondajul, realizat in perioada 15-19 februarie, a aratat ca 49% dintre alegatorii inregistrati il sustin pe Biden si 45% pe Trump intr-o ipotetica confruntare pentru alegerile generale.

Cu toate acestea, 67 la suta dintre alegatori au declarat ca presedintele, in varsta de 81 de ani, este prea batran pentru a mai indeplini efectiv un alt mandat – comparativ cu 57 la suta care au spus acelasi lucru despre Trump, care are 77 de ani. Doar 34 la suta au spus ca Biden are capacitatea mentala de a servi un al doilea mandat, in timp ce 48 la suta au considerat ca Trump este apt din punct de vedere mental.

Potrivit Politico, varsta a devenit o problema din ce in ce mai proeminenta atat in alegerile primare prezidentiale republicane, cat si in cele democrate. Adversara lui Trump in alegerile primare, fostul ambasador al ONU Nikki Haley, i-a atacat pe ambii barbati din cauza varstei lor, iar reprezentantul democrat Dean Phillips si-a lansat provocarea impotriva lui Biden in mare parte din cauza preocuparilor sale ca varsta lui Biden il face inapt sa candideze – si sa castige – impotriva fostului presedinte.

Raportul recent al consilierului special Robert Hur cu privire la gestionarea de catre presedinte a documentelor clasificate – care a constatat ca nu se justificau acuzatii penale, spre deosebire de cazul documentelor clasificate ale lui Trump – l-a numit pe Biden un „om in varsta bine intentionat cu o memorie slaba”.

Atat Trump, cat si Biden au ripostat la ingrijorarile legate de varsta si de conditia lor fizica. Biden a negat cu tarie intrebarile privind varsta sa, inclusiv intr-o conferinta de presa controversata in care si-a aparat memoria in urma raportului lui Hur. Trump a raspuns la atacurile lui Haley prin laudarea abilitatilor sale cognitive, spunand ca se simte „cam la 35 de ani”.

Sondajul a aratat, de asemenea, ca alegatorii sustin in mare masura trimiterea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei, chiar daca acesta a stagnat in Congres. Dintre respondenti, 56% au fost in favoarea si 44% au fost impotriva unui ajutor suplimentar.

Alegatorii au fost impartiti in ceea ce priveste acordarea de ajutor militar suplimentar Israelului in razboiul cu Hamas si, in general, s-au opus, 48 la suta la 44 la suta. Chestiunea trimiterii de ajutoare catre aliatul american a devenit din ce in ce mai controversata, deoarece unii legislatori au exprimat ingrijorari umanitare cu privire la efectele ofensivei israeliene din Gaza.

Sondajul a chestionat 1.421 de alegatori inregistrati la nivel national si a avut o marja de eroare de plus sau minus 2,5 puncte procentuale.

 

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Evadare in Franta, trei gardieni au fost ucisi in timpul unui atac armat asupra dubei penitenciarului. Comando de infractori

Trei ofiteri de penitenciar francezi au fost ucisi si alti doi au fost raniti intr-un…

O oră ago

Cercetator roman, despre aurora boreala: „Fenomenul nu a fost deasupra Romaniei, ci a Ucrainei” – Presshub

De ce se face cerul rosu noaptea in Romania, sub forma unei aurore boreale, despre…

20 de minute ago

Rachete Patriot pentru Ucraina, Ciolacu nu mai recunoaste ce a spus acum doua zile

Premierul PSD Marcel Ciolacu si-a schimbat pozitia in legatura cu eventuala trimitere a uunui sistem…

3 ore ago

Norvegienii de la Equinor au preluat cota Gazprom pe piata europeana a gazelor naturale – Bloomberg

Compania norvegiana de petrol si gaze Equinor a devenit in mod discret un jucator important…

O oră ago

Fostul sef al serviciilor de informatii, Nikolai Patrusev, va ocupa pozitia de consilier al lui Putin

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, destituit de Vladimir Putin, Nikolai Patrusev, va…

3 ore ago