externe

Cel mai sangeros dintre talibani, numit sef al serviciilor secrete din Afganistan. A fost seful batalionului de atentatori sinucigasi

Mullahul Najibullah a fost numit de talibani ca sef al serviciilor secrete, s-a anuntat marti pe unul dintre conturile de Twitter ale talibanilor.

In urma unei sedinte a conducerii talibanilor, Najibullah a fost ales ca sef al serviciilor secrete.

Najibullah s-a alaturat miscarii talibane cand avea 15 ani, in 1994. El a devenit subcomandant sub conducerea liderului taliban principal Mullah Dadullah din nordul Afganistanului, in timpul luptelor cu Alianta Nordului. Najibullah si-a dobandit reputatia pentru atacuri indraznete impotriva fortelor Aliantei de Nord. In 1997 a fost capturat de Alianta de Nord, apoi a dat mita pentru a fi eliberat.

Dupa atacurile din 11 septembrie, Najibullah s-a retras acasa, in provincia Zabul, si si-a reorganizat fortele. In 2003, el a condus primul atac taliban impotriva fortelor afgane in provincia Zabul. A fost capturat in anul urmator, in 2004, si a fost tinut in inchisoare timp de opt luni, apoi a platit iar o mita consistenta celor care l-au inchis si astfel a evadat. Apoi, in 2006, a fost arestat din nou. Se presupune ca a platit judecatorilor afgani si ofiterilor de informatii 25.000 de dolari pentru a aranja eliberarea sa.

Si-a castigat faima prin brutalitatea de care a dat dovada, el recurgand la decapitarea prizonierilor si a presupusilor spioni. Dadullah l-a numit comandant peste sute de atentatori sinucigasi cu bomba si sef operational al fortelor insurgente din interiorul Kabulului. Cand fortele speciale l-au ucis pe Dadullah in timpul unui raid din 2007, Najibullah a preluat imediat comanda majoritatii fortelor sale.

Najibullah a organizat un atac sinucigas esuat in 2006 impotriva fostului presedinte afgan Sibghatullah Mojaddedi si a organizat rapirea cu succes a unuia dintre adjunctii lui Mojaddedi. Se crede ca a fost implicat in atacuri asupra convoaielor militare americane si afgane din Kabul si asupra avanposturilor americane din provincia Wardak, aflata in apropiere. El a revendicat rapirea reporterului David S. Rohde de la New York Times in noiembrie 2008.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Atac murdar al lui Piedone pe teme religioase: „Nicusor, stim ca nu esti dus la biserica, te opui familiei traditionale”

Cristian Popescu Piedone a lansat un atac murdar, in a doua zi de Paste, la…

9 minute ago

Cel mai mare producator german de arme, Rheinmetall, promite sa trimita Ucrainei „sute de mii” de obuze in acest an

Producatorul german de armament Rheinmetall va furniza Ucrainei „sute de mii” de obuze in 2024,…

28 de minute ago

Furtuna cu grindina in judetul Prahova, stratul de gheata a depasit zece centimetri, iar masinile au fost luate de ape – VIDEO

Prima zi de Paste s-a incheiat cu ploi torentiale si furtuni in mai multe zone…

59 de minute ago

Armata israeliana a cerut localnicilor palestinieni sa evacueze cartierele din Rafah, pentru ca va declansa ofensiva impotriva Hamas

Fortele armate israeliene (IDF) au lansat in cursul diminetii fluturasi in estul Rafah, au trimis…

O oră ago

O femeie de 41 de ani din Italia a murit dupa ce a cazut de la peste 40 de metri inaltime, dintr-o tiroliana

  O femeie in varsta de 41 de ani a murit la Bema (Sondrio), in…

O oră ago

Un tanar a fost gasit batut in cuie pe un gard, in urma unui „atac sinistru” petrecut in Irlanda de Nord

Un barbat a fost transportat la spital in urma unei agresiuni grave petrecute duminica intr-o…

2 ore ago