Vine o noua era a mega-tranzactiilor petroliere. Chevron si Exxon au anuntat noi achizitii majore in aceasta luna

externe

rafinarie, petrol

Gigantii energetici Chevron si Exxon Mobil au anuntat noi achizitii majore in aceasta luna – iar unii observatori din industrie spun ca ar putea fi inceputul unor noi tranzactii in valoare de miliarde de euro, relateaza CNBC.

Luni, Chevron a anuntat ca va cumpara Hess pentru 53 de miliarde de dolari in actiuni, ceea ce ii va permite sa preia o participatie de 30% in blocul petrolier Stabroek din Guyana, care se estimeaza ca detine aproximativ 11 miliarde de barili de petrol.

Anuntul vine la doar cateva saptamani dupa ce Exxon Mobil a anuntat cumpararea rivalului Pioneer Natural Resources pentru 59,5 miliarde de dolari. Este cea mai mare tranzactie a Exxon de la achizitionarea Mobil, fuziunea dubland volumul de productie al gigantului petrolier in cel mai mare zacamant petrolier din SUA, Bazinul Permian.

„Achizitia pe bani grei a Hess de catre Chevron accelereaza tendinta de consolidare si de tranzactii pe bani grei”, a declarat firma de consultanta in domeniul energiei Rystad Energy. Desi achizitia Chevron este continuarea unei povesti incepute de tranzactia Exxon-Pioneer, motivatia si impactul acesteia sunt usor diferite, se arata in nota.

Exxon se concentreaza pe operatiunile sale principale din bazinul Permian, in timp ce Chevron a decis sa se extinda acolo unde nu are inca active: in Guyana.

Economistul Reid I’Anson de la Kpler’s a declarat ca afacerea Exxon-Pioneer este „probabil un pic mai putin riscanta” in comparatie cu cea dintre Chevron si Hess.

„Cu toate acestea, achizitia Chevron are probabil mai multe perspective de crestere, avand in vedere potentialul de crestere a productiei viitoare din Guyana”, a precizat el.

Cei doi giganti petrolieri intentioneaza sa continue sa pompeze investitii in combustibili fosili, deoarece cererea de titei ramane puternica.

Consolidarea a fost in centrul atentiei in spatiul nord-american de sisturi in ultimul an, in special in bazinul Permian, unde marile companii de explorare si productie au „inghitit” operatiunile mai mici in incercarea de a sustine stocurile de foraj si de a creste fluxul de numerar, a declarat Matthew Bernstein, analist senior la Rystad.

„Aceste megacontracte sunt doar un preludiu la un val mare de investitii la care ma astept in anii urmatori”, a declarat Bob McNally, presedintele Rapidan Energy Group. In conditiile in care Exxon isi sporeste prezenta in sectorul de sisturi din SUA, iar Chevron este cu ochii pe Guyana, cele doua tranzactii vor insufla mai multa incredere in industria petroliera pentru a depasi orice ezitare si a investi in petrol si gaze, a continuat McNally.

„Aceste tranzactii semnifica trecerea de la o faza de criza multianuala a petrolului, care a inceput in 2014, la o faza de boom multianuala care ar trebui sa dureze pana la sfarsitul acestui deceniu”, prognozeaza el.

Cererea de petrol, carbune si gaze naturale va atinge un nivel maxim inainte de sfarsitul deceniului, pe fondul cresterii tehnologiilor energetice curate, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie.

Un varf al cererii de petrol se refera la momentul in care este atins cel mai inalt nivel al cererii globale de titei, dupa care ar urma un declin permanent. In mod teoretic, acest lucru ar diminua nevoia de investitii in proiecte legate de titei, pe masura ce alte surse de energie vor avea prioritate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: