Cenzura fara precedent in primaria lui Firea. Niciodata in ultimii 10 ani nu s-a intamplat asa ceva. Ce ascunde primarul Capitalei?

news

Constantin Hostiuc, un jurnalist care lucreaza pentru A&B, revista Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), anunta ca pentru prima data in ultimii 10 ani nu i se mai permite sa participe la sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Capitalei. In aceasta comisie sunt aprobate toate proiectele de urbanism si arhitectura, incluzand cartiere rezidentiale, blocuri de locuinte, vile, etc.

„In 15 februarie 2017, accesului reprezentantului OAR, Constantin Hostiuc, la discutiile comisiei CTUAT a fost restrictionat. Pentru prima data, dupa 10 ani…”,  se anunta pe pagina de Facebook a OAR.

„In anul 2007, la inceputul lunii Martie, dl.prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, la acea data Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Bucuresti, mi-a facut propunerea de a consemna Sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Capitalei. Initial, propunerea a vizat doar consemnarea subiectelor importante, apoi, din dorinta de a alcatui o arhiva completa exclusiv profesionala a Ordinului, care sa nu fie grevata de interesele functionarilor Primariei, am fost solicitat sa consemnez toate discutiile care priveau proiectele prezentate, pe care, ulterior, le-am insotit si de imagini fotografice de tip document. S-a dorit ca aceasta activitate, de la care am absentat – motivat – doar 2 (doua sedinte) in toti cei 10 ani in care m-am ocupat de aceasta sarcina, sa constituie o buna dovada a profesionalismului membrilor Comisiei, ca si o proba de transparenta a deciziilor Comisiei fata de cetatenii Capitalei, intrucat s-a considerat ca investirea banilor publici priveste interesul general.

Sub Adriean Videanu, arhitect-sef Adrian Bold, Presedinte de Comisie Viorel Hurduc, nu doar subsemnatul, ci un intreg aparat de presa a asistat nestingherit la toate sedintele Comisiei, unde judecata tuturor proiectelor prezentate se opera public si transparent, in prezenta atat a Presei, cat si a arhitectului care prezenta proiectul, pentru ca aceasta sa poata intelege si ameliora anumite aspecte socotite incomplete.

Sub Sorin Oprescu, arhitec-sef Gheorghe Patrascu, Presedinte de Comisie Sorin Gabrea, arhitectilor care prezentau propuneri li se permitea accesul doar pe timpul prezentarii, iar judecarea documentatiilor se facea in asbenta acestora, deciziile comunicandu-li-se ulterior pe cale scrisa. Urmare a unor comunicari eronate si repetate ale catorva organe de presa interesate de subiectele de scandal, s-a luat decizia indepartarii in corpore a acestora de la discutarea proiectelor. La finele unor discutii lamuritoare cu arh. Sorin Gabrea si cu suportul arh. Dan Marin, in care s-a certificat faptul ca subsemnatul nu practica jurnalismul de ancheta ori de senzatie, ci jurnalism profesional, fiind interesat doar de transmiterea corecta si cat mai obiectiva a luarilor de pozitie profesionale ale membrilor Comisiei, mi s-a permis continuarea acestei activitati de informare.

Totusi, in data de 15 Februarie 2017, primar Gabriela Firea, Presedinte de Comisie Radu Petre Nastase, se acorda 5 minute arhitectului pentru a-si prezenta proiectul, dupa care acesta poate pleca, decizia i se va comunica in scris. Pe un motiv imprecis si cu totul nejustificat (au fost comunicate numai impresii, nu au fost prezentate niciun fel de argumente reale care sa justifice aceasta “decizie”), subsemnatul a fost invitat de Presedintele Comisiei sa paraseasca sala in momentul “deliberarilor” pentru avizarea proiectelor. Motiv din care, pentru prima data dupa 10 ani, subsemnatul, prin urmare si site-ul OAR Bucuresti, dar si revista Ordinului Arhitectilor, A&B, se afla in imposibilitatea de a transmite argumentatia care a condus la avizarea, amanarea sau respingerea acestor proiecte publice, ca si decizia finala, consultativa a Comisiei.

Aceasta actiune, despre care dorim sa credem a fi fost doar o regretabila eroare, pe langa faptul de a se constitui in abuz fata de o persoana si un afront direct la adresa organizatiei profesionale celei mai numeroase din tara, reprezinta, in cazul in care nu va fi remediata, o actiune de cenzura discretionara a aparatului functionaresc al Capitalei, ca si o privare de informare atat a breslei, cat si a cetatenilor Capitalei si ea lasa loc liber oricaror speculatii posibile privitoare la legalitatea operatiunilor urbanistice desfasurate sub egida Primariei Bucurestiului.

Precizez ca la sedinta din data de 15 Februarie a.c., doar 4 dintre membrii prezenti erau titulari, ceilalti 4 fiind membri supleanti.

La ultima sedinta CTUAT, din 22 februarie, lucrurile s-au repetat intocmai”, a relatat Constantin Hostiuc.

Firea a promis in campania electorala ca va da dovada de „transparenta totala” in timpul activitatii sale de primar si ca toate deciziile vor fi adoptate dupa consultarea cetatenilor. „Toate deciziile de interes cetatenesc vor fi luate dupa consultarea specialistilor, dar si a bucurestenilor. Asta inseamna ascultarea asociatiilor, ONG-uri, asociatiilor de proprietari, celor care vor sa-si spuna opinia. Cand deschizi cu adevarat un dialog, nu transferi doar pe site un anunt, ci consultarea trebuie sa fie reala”, sustinea Firea in campania electorala.

De altfel, la doua luni dupa ce a fost aleasa, Firea i-a promis in fata ambasadorului SUA ca va „promova transparenta” in activitatea sa.

„In cadrul intalnirii desfasurate in aceasta saptamana cu ambasadorul SUA, dl. Hans Klemm, am discutat despre respectarea stricta a legislatiei, promovarea transparentei si asigurarea unor servicii publice de calitate dedicate cetatenilor ca fiind principalele obiective ale mandatului meu la Primaria Capitalei. Din primul moment cand am venit la Primarie, am solicitat transparenta 100%, atat in ceea ce priveste activitatea directiilor de specialitate cat si a Consiliului General”, scria Firea pe pagina sa de Facebook in luna august.

Citeste si: Intalnire intre Firea si Hans Klemm. Ambasadorul SUA a fost MINTIT in fata de primarul PSD

In luna noiembrie, ea a emis o decizie prin care interzicea personalului din Primarie sa ofere orice fel de informatie fara acordul ei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: