Cercetatorii au descoperit o noua specie gigantica de sarpe. Anaconda verde nordica depaseste sase metri lungime

pagina verde

O echipa de la Universitatea din Queensland (Brisbane, Australia) a calatorit in Amazonul ecuadorian pentru a cauta anaconda verde nordica (Eunectes akayima), care nu a mai fost  documentata pana acum. In urma unei invitatii, din partea tribului Waorani, pentru a observa anacondele „despre care se zvoneste ca ar fi cele mai mari existente”, oamenii de stiinta au descoperit intr-adevar o noua specie de sarpe, despre care se spune acum ca ar fi cel mai mare din lume, dupa cum scrie CNN.

Echipa s-a alaturat vanatorilor localnici, intr-o expeditie de 10 zile, in regiunea Bameno din Teritoriul Baihuaeri Waorani, coborand prin ramificatia de rauri pentru a „gasi mai multe anaconde ascunse in apele putin adanci, la panda dupa prada”, a declarat intr-un comunicat profesorul coordonator al echipei de cercetare,  Bryan Fry, biolog de la Universitatea din Queensland.

Anacondele sunt serpi constrictori uriasi, neveninosi, care se gasesc in apa sau in apropierea apei in zonele calde ale Americii de Sud.

Cea mai grea anaconda descoperita vreodata a avut 227 de kg.

„Dimensiunea acestor creaturi magnifice este incredibila – o femela anaconda pe care am intalnit-o masoara o lungime uimitoare de 6,3 metri”, a declarat Fry despre descoperirea echipei, care a fost facuta in timpul filmarilor pentru viitorul serial al National Geographic „Pole to Pole with Will Smith”.

De asemenea, cei din echipa au mai spus ca au auzit marturii anecdotice potrivit carora ar fi fost vazuti in zona serpi de 7,5 metri lungime si 500 de kilograme.

Anacondele verzi sunt cei mai grei serpi din lume, potrivit Muzeului de Istorie Naturala din Marea Britanie, care a precizat ca cel mai greu sarpe de acest fel  inregistrat vreodata cantarea 227 de kilograme. Acesta masura 8,43 metri lungime si 1,11 metri latime.

In timp ce o alta specie, pitonul reticulat, tinde sa fie de peste 6,25 metri lungime, dar este mai usor.

Amazonul a pierdut 31% din habitat

Insa expertii care studiaza creaturile au descoperit ca specia nou identificata de anaconda verde nordica a deviat de la anaconda verde sudica, in urma cu aproape 10 milioane de ani, iar din punct de vedere genetic acestea difera cu 5,5%.

„Este destul de semnificativ – pentru a pune lucrurile in perspectiva, oamenii difera de cimpanzei cu doar aproximativ 2%”, a declarat Fry. Descoperirile sunt descrise in revista MDPI Diversity.

Echipa si-a propus apoi sa compare genetica anacondei verzi cu cea a altor exemplare din alte parti, pentru a le evalua ca specie indicatoare pentru sanatatea ecosistemelor, si a avertizat ca Amazonul se confrunta cu numeroase amenintari.

„Defrisarea bazinului Amazonului din cauza expansiunii agricole a dus la o pierdere de habitat estimata la 20-31%, ceea ce ar putea afecta pana la 40% din padurile sale pana in 2050″, a declarat Fry.

Degradarea habitatului, incendiile de padure, seceta si schimbarile climatice ameninta specii rare precum anaconda, care exista in astfel de ecosisteme rare, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: