Cererea crescuta de tequila pe piata europeana agraveaza criza agavelor

money

Cererea de tequila a explodat in Europa. Anul trecut, volumul exporturilor spre Spania a crescut cu 90%, spre Franta cu 73%, spre Marea Britanie cu 68% si spre Germania cu 60%, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic, depasind cu mult ritmul de crestere la nivel mondial, de 23%, potrivit Reuters.

Desi mai are pana sa atenteze la pozitia dominata de whisky, rom sau gin, tequila a reusit totusi sa ocupe un loc important si este bautura spirtoasa cu cel mai puternic ritm de crestere, potrivit lui Jose Cuervo de la Proximo Spirits.

Insa aceasta crestere exploziva are si consecinte nedorite.

Cererea din Europa a agravat criza de agave, o planta nativa din regiunea Jalisco din Mexic din care este produsa tequila.

Costul unui kilogram de agave a evoluat, in ultimii 20 de ani, de la 5 si 7 pesos mexicani (0,27-0,37 dolari), pana la 31 de pesos la sfarsitul lui 2022, sustine firma de cercetare Bernstein.

Prognozele actuale pentru finalul anului 2023 sunt de 28 de pesos pentru un kilogram, insa cererea a continuat, in mod suprinzator, sa creasca.

Pentru europeni, in luna decembrie 2022 pretul tequilei a crescut cu aproape 16% comparativ cu aceeasi luna din 2021, in timp ce preturile la whisky au crescut cu 6%, iar cele la votca au crescut cu 5%, potrivit firmei de cercetare de piata NielsenIQ. Preturile la gin au ramas nemodificate.

Cu toate acestea exporturile spre Marea Britanie, Germania, Franta si Spania au crescut, in medie, cu 60% in 2021, si cu 73% anul trecut, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic.

Unii jucatori din industrie cred ca abia peste cativa ani va fi rezolvata criza de agave, o planta care are nevoie de aproximativ sapte ani pentru a se maturiza inainte de a putea fi recoltata.

Agavele care au fost plantate in urma cu cativa ani vor fi gata de recoltare, spune Luis Fernando Felix, director pentru SUA si Canada la Proximo Spirits, subsidiara grupului mexican Becle, care se ocupa de distributia marcii Jose Cuervo. „Peste aproximativ doi ani, pretul agavelor va scadea pentru ca oferta va fi mai mare decat cererea”, a adaugat Luis Fernando Felix.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: