Chiar si Iranul a alertat Rusia cu privire la o amenintare la adresa securitatii inainte de atacul de la Moscova: „Teheranul a transmis ca urmeaza un mare atac”

externe

avertisment SUA, atac terorist, sala Crocus, Vladimir Putin, ignorare

Iranul a avertizat Rusia cu privire la posibilitatea unei „operatiuni teroriste” majore pe teritoriul sau inainte de masacrul din sala de concerte de langa Moscova de luna trecuta, au declarat trei surse familiare cu acest subiect, relateaza Reuters, preluata de US News.

In cel mai sangeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, indivizi inarmati au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la sala de spectacole Crocus City Hall, ucigand cel putin 144 de persoane, in violente revendicate de gruparea militanta Stat Islamic.

„Cu cateva zile inainte de atacul din Rusia, Teheranul a transmis Moscovei informatii despre un posibil mare atac terorist in interiorul Rusiei, informatii care au fost obtinute in timpul interogatoriilor celor arestati in legatura cu atentatele din Iran”, a declarat o sursa.

Ministerul iranian al informatiilor a declarat in ianuarie ca a arestat 35 de persoane legate de doua atentate gemene cu bomba la 3 ianuarie in orasul Kerman din sud-estul tarii, care au ucis aproape 100 de persoane. La 19 ianuarie, ministerul a declarat ca a arestat un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic cu sediul in Afganistan.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sangeroase de la Revolutia Islamica din 1979. Surse din serviciile de informatii americane au declarat ca ISIS-K a comis atat atacurile din 3 ianuarie din Iran, cat si impuscaturile din 22 martie de la Moscova.

Statul Islamic a ocupat candva mari portiuni din Irak si Siria, impunand o domnie a terorii si inspirand atacuri ale lupilor singuratici in tarile occidentale, dar a fost declarat invins teritorial in 2017.

ISIS-K, numita dupa un termen vechi pentru o regiune care cuprindea parti din Iran, Turkmenistan si Afganistan, a aparut in estul Afganistanului la sfarsitul anului 2014 si si-a stabilit rapid o reputatie de brutalitate extrema.

O a doua sursa, care a solicitat, de asemenea, anonimatul din cauza sensibilitatii subiectului, a declarat ca informatiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei cu privire la un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul si tinta exacta.

„Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiti sa se pregateasca pentru o operatiune semnificativa in Rusia… Unul dintre teroristi (arestat in Iran) a declarat ca unii membri ai grupului au calatorit deja in Rusia”, a declarat cea de-a doua sursa.

O a treia sursa, un inalt oficial de securitate, a declarat: „Intrucat Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autoritatile iraniene si-au indeplinit obligatia de a alerta Moscova pe baza informatiilor dobandite de la acei teroristi arestati”.

O sursa familiarizata cu informatiile americane privind un atac iminent in Rusia a declarat ca acestea s-au bazat pe interceptari ale unor „discutii” intre militantii ISIS-K.

Contestand afirmatiile SUA, Rusia a declarat ca este de parere ca Ucraina are legatura cu atacul, fara a furniza dovezi. Kievul a negat cu tarie afirmatia.

Cu toate acestea, este mai greu pentru Rusia sa respinga informatiile furnizate de aliatul diplomatic Iran cu privire la acest atac, care a ridicat semne de intrebare cu privire la eficienta serviciilor de securitate rusesti. Moscova si Teheranul, ambele aflate sub sanctiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militara si de alta natura de cand Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022.

Ambele atacuri din Kerman si de langa Moscova au implicat cetateni tadjici. ISIS-K a recrutat in mod agresiv din fosta republica sovietica saraca Tadjikistan, spun expertii in securitate.

Sursele au declarat ca Iranul a discutat cu Tadjikistanul despre preocuparile sale de securitate. O sursa diplomatica din Tadjikistan a confirmat ca Teheranul a discutat recent cu Dusanbe problema implicarii tot mai mari a etnicilor tadjici in activitatile militante.

Statul Islamic nutreste o ura virulenta fata de siiti – secta dominanta din Iran si, de asemenea, tintele atacurilor filialei sale din Afganistan.

In 2022, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atac mortal asupra unui sanctuar siit din Iran, in care au murit 13 persoane. Teheranul l-a identificat pe atacator ca fiind un cetatean tadjik.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: