China a atacat cu impulsuri sonare mai multi scafandri australieni. Canberra anunta ca scafandrii au suferit „rani minore”

externe

Nava China

Australia a acuzat duminica marina chineza ca a folosit impulsuri sonare intr-un incident in apele internationale, in urma caruia scafandri australieni au fost raniti.

Ministrul australian al Apararii a declarat ca o nava de razboi chineza a recurs la actiuni „nesigure si neprofesioniste” in timpul incidentului din largul Japoniei de la inceputul acestei saptamani.

Nava de razboi s-a apropiat de o fregata australiana in timp ce scafandrii curatau plasele de pescuit de pe elicele sale, a spus el. Nava chineza a emis apoi impulsuri sonare periculoase, a adaugat ministrul.

Acest lucru a reprezentat „un risc pentru siguranta scafandrilor australieni, care au fost nevoiti sa iasa din apa”, a declarat sambata ministrul Apararii, Richard Marles, citat de BBC.

Scafandrii au suferit rani minore care au fost probabil cauzate de sonar, a precizat Marles.

„Australia se asteapta ca toate tarile, inclusiv China, sa isi opereze armatele intr-un mod profesionist si sigur”, a spus el.

Fregata australiana HMAS Toowoomba si-a comunicat intentia de a efectua operatiuni de scufundare pe canalele maritime normale si a folosit semnale recunoscute la nivel international, se arata in declaratie.

Nu a existat niciun comentariu din partea guvernului chinez.

Potrivit Comitetului consultativ medical pentru scufundari, un organism cu sediul la Londra, nivelurile ridicate de sunet subacvatic pot provoca „ameteli, leziuni auditive sau alte leziuni” scafandrilor.

Incidentul raportat a avut loc marti in zona economica exclusiva a Japoniei. HMAS Toowoomba desfasura operatiuni in sprijinul aplicarii sanctiunilor ONU, a declarat Marles, fara a oferi detalii.

La inceputul acestei luni, prim-ministrul australian Anthony Albanese a facut o calatorie in China si a salutat „progrese semnificative” in relatiile dintre puterile din Pacific.

Recent, Canberra a aprofundat legaturile militare cu SUA si si-a revizuit pozitia de aparare in incercarea de a contracara potentialele amenintari din partea Chinei.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: