externe

China anunta „patrule marine si aeriene” impreuna cu Rusia: „Prietenia noastra nu este indreptata impotriva unor terte parti”

Armata chineza este „pregatita sa-si intensifice cooperarea si comunicarea” cu fortele armate ruse, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei chineze, citat de EFE. informeaza Agerpres.

„Fortele armate chineze sunt dispuse sa lucreze cu cele ruse pentru a-si consolida comunicarea si coordonarea strategica’, a declarat un purtator de cuvant al armatei chineze, Tan Kefei, citat intr-un comunicat al Ministerului Apararii de la Beijing pe contul oficial al institutiei din reteaua de socializare Wechat.

De asemenea, Armata Populara de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregatita sa „organizeze regulat patrule maritime si aeriene comune” si sa „consolideze schimburile si cooperarea” cu fortele ruse, a spus el.

„Prietenia intre China si Rusia este solida de o lunga perioada de timp”, a subliniat Tan, asigurand ca relatia dintre cele doua tari „nu urmareste confruntarea” cu nimeni si „nu este indreptata impotriva unor terte parti”.

Sub ‘leadership-ul strategic’ al celor doi sefi de stat, Xi Jinping si Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzator de cooperare intre China si Rusia ‘s-a dezvoltat la un nivel inalt’, iar cooperarea practica intre cele doua armate ‘a facut noi pasi inainte’, a declarat purtatorul de cuvant, citat de EFE.

Armatele celor doua tari vor putea sa „apere impreuna justitia si echitatea internationale” si „sa contribuie la mentinerea securitatii si stabilitatii internationale si regionale”, a declarat Tan.

Presedintele Xi Jinping a efectuat luna aceasta o vizita de stat la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, la scurt timp dupa ce China a prezentat un document in care isi prezenta viziunea pentru a se ajunge la pace in conflictul din Ucraina.

Beijingul a calificat aceasta deplasare drept „o vizita importanta intre doi mari vecini si o vizita nu doar de cooperare, ci si de pace”.

Guvernul chinez, care si-a manifestat opozitia fata de sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a emis in februarie o declaratie cu privire la ceea ce numeste „conflictul” in Ucraina, in care pledeaza pentru o incetare a focului si pentru abandonarea „mentalitatii de razboi rece”, o propunere criticata de Occident pentru ca pune pe acelasi plan „agresorul si partea agresata”.

In documentul sau, Beijingul pledeaza pentru respectarea integritatii teritoriale a tarilor, inclusiv a Ucrainei, si pentru „preocuparile legitime de securitate ale tuturor partilor”, referindu-se la Rusia.

Desi in marja vizitei presedintelui chinez la Moscova s-a speculat intens despre o posibila convorbire telefonica intre Xi si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o asemenea discutie nu a avut loc pana in prezent.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: china rusia

Recent Posts

„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza…

11 minute ago

Dosar penal in urma nuntii din Buzesti. Cum explica politia faptul ca nu a intervenit cand traficul a fost blocat de masinile nuntasilor – Video

Politia Teleorman anunta ca a dechis dosar penal pentru "blocarea sau ingreunarea circulatiei" in cazul…

6 ore ago

Unii deputati germani vor ca NATO sa doboare, din Polonia si Romania, dronele rusesti care ataca vestul Ucrainei: „Si Israelul a fost ajutat de SUA, Franta si Marea Britanie”

Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental "Verzii" si "Democratii Liberi", precum si din…

4 ore ago

SUA: Super-dronele care pot atinge 800 km/h, acestea sunt dotate cu inteligenta artificiala si pot inlocui rachetele de croaziera mult mai scumpe

Compania Mayman Aerospace, cu sediul in sudul Californiei, a prezentat noua sa gama de drone…

O oră ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

7 ore ago

Rusii au ocupat inca patru sate in regiunea Harkov. Ucrainenii sustin ca „inamicul nu a reusit sa strapunga frontul”

Ministerul rus al Apararii a anuntat duminica ocuparea a inca patru sate in provincia Harkov…

2 ore ago