„China ar putea invada Taiwanul chiar in acest an”. Amiralul Gilday, seful operatiunilor navale americane, avertizeaza in legatura cu comportamentul Chinei

externe

Armata americana trebuie sa fie pregatita sa raspunda la o potentiala invazie a Taiwanului inca din acest an, a declarat miercuri un amiral de rang inalt, semnaland o alarma sporita in SUA cu privire la intentiile Beijingului fata de insula, informeaza AFP, citata de Yahoo News.

Amiralul Michael Gilday, seful operatiunilor navale americane, este prin urmare inca un oficial de rang inalt de la Washington care isi exprima ingrijorarea ca presedintele Chinei, Xi Jinping, ar putea fi mult mai dispus decat se credea anterior sa cucereasca Taiwanul. Comentariile sale au fost facute imediat dupa ce principalul oficial de securitate din Taiwan a avertizat ca orice incercare de a invada insula ar esua si ar transforma China intr-o paria internationala.

Xi este pe punctul de a-si asigura un al treilea mandat de cinci ani la conducerea celei mai populate natiuni din lume, tinand duminica un discurs istoric la Congresul Partidului Comunist, in care si-a reafirmat promisiunea de a „reunifica” sau de a cuceri Taiwanul cu forta intr-o zi.

In cadrul unei discutii cu un think-tank, Gilday a fost intrebat despre discursul lui Xi si daca este de acord cu comentariile unui alt amiral american potrivit caruia Beijingul ar fi pregatit sa cucereasca Taiwanul pana in 2027.

„Nu este vorba doar de ceea ce spune presedintele Xi, ci si de modul in care chinezii se comporta si de ceea ce fac”, a declarat Gilday la Atlantic Council. „Si ceea ce am vazut in ultimii 20 de ani este ca si-au respectat fiecare promisiune pe care au facut-o mai devreme decat au spus ca o vor face. Asa ca, atunci cand vorbim despre fereastra 2027, in mintea mea, aceasta trebuie sa fie o fereastra 2022 sau, potential, o fereastra 2023”, a adaugat el.

„Nu pot sa exclud asta. Nu vreau deloc sa fiu alarmist spunand asta. Doar ca nu putem sa ne dorim asta”.

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodata Taiwanul, dar revendica insula autoguvernata ca fiind a sa. Pozitia Beijingului este de mult timp ca urmareste „reunificarea pasnica” cu Taiwanul, dar isi rezerva dreptul de a folosi forta daca este necesar, in special daca insula isi declara oficial independenta.

Retorica si actiunile fata de Taiwan au devenit mai pronuntate sub conducerea lui Xi, iar armata a accelerat achizitiile de echipamente menite sa realizeze o invazie.

Xi a legat preluarea Taiwanului de viziunea sa privind „marea intinerire a natiunii chineze” si a declarat ca obiectivul reunificarii nu poate continua sa fie transmis la nesfarsit de la o generatie la alta.

Invazia recenta a Rusiei in Ucraina, pe care China nu a condamnat-o, a starnit, de asemenea, temeri ca Beijingul ar putea lua masuri similare impotriva celor 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului.

Analistii militari au avertizat de mult timp ca, chiar si cu o forta numerica superioara, invadarea Taiwanului este o sarcina dificila, avand in vedere locatia si terenul sau.

Seful securitatii nationale a Taiwanului, Chen Ming-tong, i-a transmis un avertisment lui Xi. „Vreau sa le spun solemn autoritatilor de la Beijing ca nu exista nicio sansa de castig pentru a ataca Taiwanul prin forta”, a declarat el reporterilor joi la Taipei. „Ar duce la sanctiuni economice internationale si la izolare diplomatica, ruinand ‘marea intinerire a natiunii chineze’ a lui (Xi) si facandu-l un pacatos al natiunii chineze.”

Luni, secretarul de stat american Anthony Blinken a avertizat ca Beijingul doreste sa puna mana pe Taiwan „intr-un calendar mult mai rapid” decat se considera anterior, adaugand ca sub conducerea lui Xi a aparut „o China foarte diferita”.

Blinken a avertizat, de asemenea, ca orice razboi din cauza Taiwanului ar avea un impact „enorm” asupra comertului global.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: