FMI da indicatii Chinei: „Are nevoie de reforme pentru a stopa declinul ‘semnificativ’ al evolutiei economiei”

externe

kristalina georgieva, fmi

Sefa Fondului Monetar International a avertizat China ca are nevoie de reforme structurale pentru a evita „un declin semnificativ al ratelor de crestere”, relateaza CNBC.

In cadrul unui interviu acordat CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia, Kristalina Georgieva a declarat ca China se confrunta cu provocari atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Pe termen scurt, ea a spus ca sectorul imobiliar din China are inca nevoie de „reparatii”, alaturi de nivelul ridicat al datoriei guvernelor locale. Pe termen mai lung, Georgieva a remarcat schimbarile demografice si o „pierdere de incredere”.

„In cele din urma, China are nevoie de reforme structurale pentru a continua sa deschida economia, pentru a echilibra modelul de crestere mai mult catre consumul intern, ceea ce inseamna sa creeze mai multa incredere in oameni, astfel incat [acestia] sa nu economiseasca, ci sa cheltuiasca mai mult”, a spus Georgieva.

„Toate acestea ar ajuta China sa faca fata la ceea ce noi preconizam ca, in absenta reformelor, ar fi un declin semnificativ al ratelor de crestere care ar cobori sub 4%”, a adaugat ea.

Economia Chinei a inregistrat o crestere slaba in 2023, ingreunata de problemele din sectorul imobiliar si de o scadere a exporturilor. Investitorii se asteapta ca economia sa fi crescut cu aproximativ 5% anul trecut.

Separat, FMI a declarat in noiembrie ca a majorat prognoza de crestere a Chinei la 5,4% pentru 2023, dupa unele masuri politice luate de Beijing. Cu toate acestea, institutia cu sediul la Washington, D.C. a declarat ca se asteapta in continuare la o incetinire a cresterii la 4,6% in 2024, avertizand asupra continuarii dificultatilor din sectorul imobiliar.

Georgieva este una dintre numeroasele personalitati economice de top prezente la reuniunea WEF de la Davos din acest an, care se desfasoara pana vineri. „Reconstruirea increderii” este tema summitului WEF 2024, pe ordinea de zi fiind incluse tensiunile geopolitice, fragmentarea globala, precum si inflatia si cresterea economica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: