China incepe sa piarda masiv in favoarea Indiei. India devine tot mai mult o destinatie preferata de afaceri pentru firmele americane – studiu

externe

Beijing

Firmele americane considera din ce in ce mai mult China ca fiind un pariu riscant pentru lanturile lor de aprovizionare, iar India va beneficia de acest lucru, relateaza CNBC.

Nu mai putin de 61% dintre cei 500 de manageri americani de nivel executiv intervievati de firma britanica de cercetare de piata OnePoll au declarat ca ar alege India in locul Chinei daca ambele tari ar putea produce aceleasi materiale, in timp ce 56% au preferat India pentru a le satisface nevoile lantului lor de aprovizionare in urmatorii cinci ani in locul Chinei.

Sondajul a aratat ca 59% dintre respondenti au considerat ca este „oarecum riscant” sau „foarte riscant” sa se aprovizioneze cu materiale din China, fata de 39% in cazul Indiei.

„Companiile vad India ca pe o destinatie pentru investitiile pe termen lung”, a declarat Samir Kapadia, CEO al India Index si director general al Vongel Group.

Imbunatatirea relatiilor dintre SUA si India, promovata de presedintele Joe Biden si de premierul Narendra Modi, menita sa incurajeze companiile americane sa caute alternative la China, a facut din India o optiune atractiva.

Relatia dintre cele doua tari a intrat intr-o noua etapa odata cu vizita de stat a lui Modi la Casa Alba din iunie, cand au fost semnate o serie de acorduri privind colaborari de amploare in domeniul apararii, tehnologiei si diversificarii lanturilor de aprovizionare.

„Relatiile dintre SUA si China continua sa ramana reci. In timp ce exista un flux constant de iteratii, dialoguri si acorduri intre SUA si India”, a declarat Kapadia.

Riscurile raman in continuare

In pofida optimismului, firmele americane sunt inca precaute in ceea ce priveste capacitatile lantului de aprovizionare din India.

Sondajul a aratat ca 55% dintre respondenti au considerat ca asigurarea calitatii este un „risc mediu” cu care s-ar putea confrunta daca ar avea fabrici in India.

In septembrie, furnizorul Apple, Pegatron, a fost nevoit sa isi inceteze temporar activitatea la fabrica sa din zona Chengalpattu, dupa ce a izbucnit un incendiu.

Riscul de livrare (48%) si furtul de proprietate intelectuala (48%) au reprezentat, de asemenea, o preocupare pentru firmele americane care se intereseaza de India.

Alte firme care doresc sa isi mute integral sau partial lanturile de aprovizionare in India s-ar putea sa nu poata duplica prezenta rapida a Apple in aceasta tara, a avertizat Amitendu Palit, director de cercetare in domeniul comertului si economiei la Institutul de Studii Sud-Asiatice.

„Ceea ce a facut Apple nu va putea fi facut imediat si la fel de repede de multe alte companii. Apple are capacitatea de a crea un ecosistem mult mai rapid decat alte companii, asa ca trebuie luat in calcul timpul”, a declarat Palit.

Atat Palit, cat si Kapadia au fost de acord ca nu va fi posibila mutarea completa a lanturilor de aprovizionare din China.

„Nu cred ca China va fi scoasa vreodata din ecuatie”, a spus Kapadia. „Realitatea este ca China va fi intotdeauna o piatra de temelie a strategiei lantului de aprovizionare din SUA”, a mai spus el.

Investitiile in China raman in continuare solide si este in continuare „a doua alegere” pentru investitii dupa SUA, a declarat Raymund Chao, presedinte pentru Asia-Pacific si China la PwC.

Vietnamul este urmatorul cel mai bun pariu?

La fel ca India, Vietnamul a fost, de asemenea, o optiune la care s-au gandit investitorii atunci cand au adoptat o strategie „China plus unu”.

Optimismul de pe piata vietnameza a dus la o crestere de peste 14% a investitiilor straine directe anul trecut, comparativ cu 2022.

Dar Vietnamul nu va putea realiza ceea ce poate realiza India, a subliniat Kapadia, explicand ca cea mai populata tara din lume are acces la „o baza de clienti foarte mare pe care Vietnamul nu o ofera”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: