China isi construieste capacitati de piratare care ii vor permite sa „preia controlul” satelitilor inamici

externe

arme nucleare rusesti, spatiu, orbita, sateliti, distrusi

Serviciile secrete americane clasificate au dezvaluit modul in care Beijingul incearca sa controleze comunicatiile pe timp de razboi, a relatat Financial Times (FT). Atat Moscova, cat si Beijingul au facut recent progrese in ceea ce priveste bruierea satelitilor, scrie Deutsche Welle.

Dezvaluirea survine pe fondul tensiunilor continue dintre Beijing si Washington in ceea ce priveste comertul si geopolitica, in timp ce creste ingrijorarea ca China ar putea incerca sa invadeze Taiwanul, un teritoriu pe care il considera al sau.

Ce spune raportul CIA?

FT a scris ca raportul CIA este unul dintre zecile de documente care ar fi fost publicate de un tanar de 21 de ani din Garda Nationala aeriana americana, in una dintre cele mai grave brese de informatii din ultimul deceniu.

Raportul a apreciat ca planul de a „refuza, exploata sau deturna” satelitii inamici este o parte esentiala a obiectivului Chinei de a controla informatiile, pe care Beijingul le considera un „domeniu cheie de lupta”.

Armele cibernetice chinezesti ar face ca satelitii occidentali sa devina inutilizabili pentru comunicatii sau supraveghere pe timp de razboi, se arata in raport.

Acestea ar functiona prin imitarea semnalelor pe care satelitii inamici le primesc de la operatorii lor, pacalindu-i fie sa fie preluati complet, fie sa se defecteze in momente cruciale din timpul luptei.

Acest lucru ar putea anula capacitatea satelitilor de a comunica unii cu altii, de a transmite ordine catre sistemele de armament sau de a trimite inapoi date vizuale si date electronice interceptate, potrivit expertilor citati de cotidianul economic.

In ultimul deceniu, China s-a grabit sa-si dezvolte capacitatile militare in spatiu, inclusiv in domeniul comunicatiilor prin satelit.

Seful fortelor spatiale americane avertizeaza asupra cresterii amenintarilor

Dezvaluirile CIA vin la o zi dupa ce seful Fortelor Spatiale ale SUA a avertizat ca tara se confrunta cu o „noua era” de amenintari dincolo de Pamant din partea unor tari precum Rusia si China, care merg mult mai departe decat bruiajul.

Generalul Bradley Chance Saltzman a declarat pentru CNBC ca rivalii Washingtonului pot folosi lasere si „mijloace de orbire” care interfereaza cu camerele de luat vederi pentru a impiedica colectarea de imagini din satelit. De asemenea, el a mentionat cum Rusia a testat o racheta antisatelit la sfarsitul anului 2021.

„Vedem sateliti care pot de fapt sa apuce un alt satelit, sa se agate de el si sa il scoata de pe orbita sa operationala”, a spus Saltzman. „Toate acestea sunt capacitati pe care le demonstreaza pe orbita astazi, astfel ca amestecul acestor arme si ritmul in care au fost dezvoltate sunt foarte ingrijoratoare”.

Ca raspuns, Washingtonul intentioneaza sa intensifice utilizarea actorilor spatiali comerciali, a adaugat el.

Saltzman a declarat luna trecuta in Congresul SUA ca armata chineza a desfasurat 347 de sateliti, dintre care 35 lansati in ultimele sase luni, cu scopul de a monitoriza, urmari, tinti si ataca fortele americane in orice conflict viitor.

Washington Post a relatat saptamana aceasta cum Rusia testeaza o noua tehnologie care blocheaza accesul Ucrainei la operatiunile de internet prin satelit Starlink, pe care miliardarul Elon Musk le-a pus la dispozitia Kievului la inceputul razboiului.

Starlink a fost un avantaj pentru fortele ucrainene, ajutandu-le sa transmita informatii si sa comunice catre si de pe campul de lupta.

In timpul invaziei Ucrainei, Rusia a intensificat utilizarea bruiajului prin satelit prin intermediul Tirada 2, un sistem bazat pe un camion care interfereaza cu receptia internetului prin satelit la sol.

Imaginile si comunicatiile prin satelit au jucat, pentru armata ucraineana, un rol indispensabil in timpul conflictului, capturand miscarile trupelor rusesti si localizand daunele aduse infrastructurii.

Seful britanic pentru probleme cibernetice a avertizat, de asemenea, saptamana aceasta, ca China urmareste „suprematia tehnologica globala” in spatiul cibernetic si ca isi foloseste capacitatile cibernetice pentru a desfasura campanii de supraveghere.

Lindy Cameron, director al Centrului National de Securitate Cibernetica (NCSC), parte a agentiei britanice de spionaj GCHQ, a declarat ca China nu doar „face presiuni pentru paritate cu tarile occidentale, ci vizeaza suprematia tehnologica globala”.

De asemenea, China isi foloseste capacitatile cibernetice pentru a dobandi proprietate intelectuala, pentru a-si atinge obiectivele geopolitice strategice si pentru a desfasura campanii de spionaj la nivel mondial, a declarat Cameron la o conferinta guvernamentala privind securitatea cibernetica desfasurata miercuri la Belfast.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: