China, o noua lovitura pentru Kremlin. Xi Jinping: „Trebuie respectata integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei”

externe

Presedintele chinez Xi Jinping „a cazut de acord asupra urgentei unei incetari a focului” in Ucraina in timpul unei convorbiri telefonice de 90 de minute cu omologul sau francez Emmanuel Macron, a anuntat marti Palatul Elysee intr-un comunicat.

„Cei doi sefi de stat si-au reiterat angajamentul de a respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si au convenit asupra urgentei de a ajunge la o incetare a focului”, potrivit comunicatului.

„De asemenea, ar trebui sa fie sprijinite toate eforturile de a oferi sprijin umanitar populatiei ucrainene”, a adaugat acesta.

Moscova a acceptat sa ajute Minskul sa produca rachete, intre care rachete de tip Iskander, a declarat marti presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, citat de agentia oficiala belarusa Belta, in timp ce Belarus cauta sa-si consolideze capacitatile militare, potrivit Reuters.

In cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apararii din tara sa, Lukasenko a spus ca evenimentele din Ucraina au demonstrat importanta de a avea trupe dotate cu armament modern si de inalta eficacitate, subliniind totodata importanta logisticii.

Lukasenko a spus ca si-a asigurat sprijinul presedintelui rus Vladimir Putin in aceasta privinta la o reuniune care a avut loc in Extremul Orient rus, la care responsabili implicati in productia de rachete in Rusia au putut sa ia cunostinta de „dezvoltarile” belaruse in acest domeniu.

„Dezvoltam o noua racheta”, a spus presedintele belarus, citat de Belta. „O racheta foarte eficienta, similara modelului Iskander. Exista sprijin deplin”, a adaugat el.

Potrivit lui Lukasenko, presedintele Vladimir Putin i-a spus lui Dmitri Rogozin, seful Agentiei spatiale ruse Roskosmos, sa ofere Belarusului sprijin corespunzator, conform Belta.

Rusia a utilizat rachete Iskander in ceea ce ea numeste drept „operatiune speciala militara” in Ucraina.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, dar Lukasenko declarase in martie ca fortele militare ale tarii sale nu participa la operatiunea Moscovei si nici nu o vor face.

Belta il citeaza si pe ministrul apararii belarus Viktor Hrenin, care a spus ca in Belarus incepe a doua faza a verificarilor privind nivelul pregatirii de lupta a trupelor, ceea ce reprezinta, in opinia sa, o reactie adecvata la exercitiile NATO.

Iskander este un sistem de rachete balistice mobile – denumite SS-26 Stone de catre NATO – care a inlocuit rachetele sovietice de tip Scud. Cele doua rachete ale sistemului au o raza de pana la 500 de kilometri si pot purta atat ogive conventionale, cat si focoase nucleare, potrivit AFP.

Mai mult despre: ,

Comentarii: