China pare sa fi suspendat programul baloanelor de spionaj dupa ce un astfel de dispozitiv a fost doborat de SUA in februarie, considera serviciile secrete americane

externe

balon

China pare sa isi fi suspendat programul de baloane de supraveghere dupa un incident diplomatic major la inceputul acestui an, cand unul dintre baloanele de spionaj de mare altitudine ale tarii a tranzitat Statele Unite, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu evaluarile serviciilor secrete americane.

Oficialii americani cred ca liderii chinezi au luat o decizie deliberata de a nu lansa baloane suplimentare de cand cel care a survolat SUA a fost doborat de avioane de vanatoare americane in februarie, au precizat sursele citate. SUA nu au observat nicio noua lansare de cand a avut loc episodul.

Suspendarea aparenta a programului vine in contextul in care atat SUA, cat si China au incercat sa stabilizeze o relatie din ce in ce mai tensionata. Solicitat sa comenteze programul de baloane, purtatorul de cuvant al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat pentru CNN ca episodul din februarie a fost „neasteptat” si „izolat”.

„De cand a avut loc incidentul, China a declarat in repetate randuri ca s-a constatat ca balonul este un dirijabil civil fara pilot folosit in scopuri meteorologice si alte scopuri de cercetare si ca intrarea sa accidentala in spatiul aerian al SUA este in intregime un incident neasteptat si izolat, cauzat de forta majora”, a declarat Liu. „Faptele sunt clare si nu trebuie distorsionate sau denaturate. Speram ca partile relevante vor inceta sa se mai exagereze in aceasta privinta”.

Comunitatea serviciilor de informatii americane considera ca liderii Partidului Comunist Chinez nu au avut intentia ca balonul sa traverseze Statele Unite si chiar i-au mustrat pe operatorii programului de supraveghere din cauza incidentului, a declarat una dintre surse.

Presedintele Joe Biden a indicat in iunie ca liderul chinez Xi Jinping a fost luat prin surprindere de locul in care se afla balonul, spunand invitatilor la o strangere de fonduri politice ca Xi „s-a suparat foarte tare” dupa ce SUA au doborat balonul pentru ca „nu stia ca era acolo”. El l-a comparat apoi pe Xi cu „dictatorii” care se simt stanjeniti atunci cand nu stiu ce se intampla.

Cu toate acestea, episodul a fost jenant si pentru administratia Biden, care la momentul incidentului se pregatea sa il trimita pe secretarul de stat Antony Blinken la Beijing in incercarea de a redeschide liniile de comunicare cu liderii chinezi. Relatiile dintre SUA si China atinsesera un nou minim cateva luni mai devreme, cand presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a vizitat insula autonoma Taiwan, infuriindu-l pe Xi.

In cele din urma, SUA au amanat calatoria lui Blinken ca urmare directa a balonului-spion, care a fost reperat pentru prima data de oficialii americani in ianuarie, cand a decolat din mica provincie chineza Hainan. Balonul a traversat apoi Alaska, Canada si apoi in jos, reintrand in SUA prin nordul statului Idaho si indreptandu-se spre Montana, unde a plutit deasupra unor situri sensibile.

Statele Unite au apreciat la momentul respectiv ca balonul spion facea parte dintr-un amplu program de supraveghere derulat de armata chineza, a relatat anterior CNN. Flota de baloane efectuase cel putin doua duzini de misiuni deasupra a cel putin cinci continente in ultimii ani, potrivit oficialilor americani.

Suspendarea programului este probabil o modalitate a Chinei de a incerca sa isi stabilizeze relatiile cu Statele Unite in perspectiva unei potentiale intalniri intre presedintele Biden si Xi in noiembrie, la summitul de cooperare economica Asia-Pacific din San Francisco, a declarat Christopher Johnson, fost analist principal pentru China la CIA, in prezent cercetator principal la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale.

Desi este putin probabil ca Beijingul sa recunoasca in mod public ca balonul a facut parte dintr-un program de spionaj sau sa anunte ca nu va mai efectua astfel de supravegheri asupra Statelor Unite, a declarat Johnson, suspendarea discreta a programului este „un pas pozitiv” si, probabil, un mod al Beijingului de a arata SUA ca incearca sa abordeze unele dintre punctele de frictiune din relatia cu SUA.

Nu este clar cat va dura aceasta pauza

Dar cat timp ar putea dura suspendarea, a spus Johnson, este probabil o intrebare deschisa si poate depinde de cum – si daca – va decurge intalnirea din noiembrie.

China a sustinut in repetate randuri ca dispozitivul a fost un dirijabil civil de cercetare, iar dupa ce a fost detectat a emis o declaratie rara de „regret” pentru incident.

„Este un dirijabil civil folosit in scopuri de cercetare, in principal meteorologice. Afectat de valurile de vest si cu o capacitate limitata de autodirectie, dirijabilul a deviat mult de la cursul planificat”, a declarat atunci Ministerul chinez de Externe.

FBI a incheiat analiza ramasitelor balonului la inceputul acestui an, iar Pentagonul a anuntat in iunie ca guvernul american a apreciat ca balonul nu a colectat informatii in timp ce a survolat tara.

„Credem ca (balonul) nu a colectat (informatii) in timp ce tranzita Statele Unite sau survola Statele Unite si, cu siguranta, eforturile pe care le-am facut au contribuit”, a declarat secretarul de presa al Pentagonului, generalul de brigada Pat Ryder Ryder, in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la masurile de contraspionaj pe care SUA le-au luat pentru a ascunde siturile sensibile in timp ce balonul le survola.

In urma incidentului, SUA au extins deschiderea sistemelor sale radar, astfel incat acestea sa poata detecta mai bine obiectele care se deplaseaza peste o anumita altitudine si la anumite viteze. Scopul a fost de a remedia o „lacuna de constientizare a domeniului” care a permis ca alte trei baloane suspecte de spionaj chinezesc sa tranziteze continentul Statelor Unite fara a fi detectate sub administratia Trump, a declarat la acea vreme generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului nordic al SUA si al Comandamentului nord-american de aparare aerospatiala.

Totusi, sistemele radar mai sensibile au determinat armata americana sa detecteze mai multe obiecte neidentificate in spatiul aerian al SUA, ceea ce a dus la alte trei doborari de obiecte neidentificate de mare altitudine in saptamanile care au urmat incidentului cu balonul chinezesc.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: