China se afunda in deflatie. Preturile de consum inregistreaza cea mai mare scadere din 2009 incoace

externe

China, populatie, scadere, 2023, 2 milioane de locuitori

Preturile de productie din China au scazut pentru a 16-a luna in ianuarie, in timp ce preturile de consum au inregistrat cea mai mare scadere din 2009 incoace – subliniind provocarea cu care se confrunta Beijingul in refacerea celei de-a doua mari economii mondiale, relateaza CNBC.

Indicele preturilor de productie din China a scazut cu 2,5% in ianuarie fata de anul precedent, a anuntat joi Biroul National de Statistica, usor peste asteptarile privind o scadere de 2,6%, dupa o scadere de 2,7% in decembrie.

Indicele preturilor de consum (IPC) a scazut cu 0,8% in ianuarie, in ritm anual, mai mult decat estimarea mediana pentru o scadere de 0,5% intr-un sondaj Reuters. Acesta este al patrulea declin consecutiv. Pe o baza lunara insa, IPC a urcat cu 0,3% in ianuarie fata de decembrie.

„Piata nu este complet surprinsa de cifrele privind deflatia, pentru ca presiunile deflationiste din amonte persista de mai bine de un an, astfel ca presiunile se transmit acum in aval”, a declarat joi Hao Hong, economist-sef si partener la GROW Investment Group.

El a subliniat scaderea cu 17,3% a preturilor la carnea de porc in ianuarie fata de anul trecut, care sufera de o supraoferta substantiala, dupa ce autoritatile au actionat pentru a restabili agresiv oferta de carne de baza in ultimii doi ani, dupa o lupta cu gripa porcina.

In general, preturile alimentelor au scazut cu 5,9% in ianuarie fata de anul trecut.

IPC de baza – care exclude preturile la energie si alimente – a urcat cu 0,4% in ianuarie fata de anul precedent, a precizat biroul.

NBS a precizat ca datele privind inflatia din ianuarie au fost influentate de efectul de baza ridicat al Festivalului Primaverii sau al Anului Nou Chinezesc, care a cazut in ianuarie in urma cu un an. Festivalul cade in februarie anul acesta.

China este un caz aparte in randul marilor economii ale lumii, care se lupta, in cea mai mare parte, cu o inflatie incapatanat de ridicata. Concurenta tot mai mare de pe piata a limitat puterea de negociere a companiilor chineze, reducand preturile de productie, au aratat cele mai recente sondaje oficiale si private privind activitatea din industria prelucratoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: