China si Statele Unite – cele doua natiuni care polueaza cel mai mult – cauta o cale comuna pentru a impiedica agravarea schimbarilor climatice

externe

Discutiile bilaterale China-SUA ar putea stabili liniile directoare pentru summitul COP28 al ONU privind clima din noiembrie. Economia chineza, bazata pe industria prelucratoare, produce cele mai multe emisii de carbon, iar Beijingul si-a sporit dependenta de energia pe baza de carbune, scrie Deutsche Welle.

John Kerry, emisarul american pentru clima, a sosit duminica in China pentru a relua discutiile blocate intre cei mai mari emitatori de carbon din lume.

Kerry se va intalni cu omologul sau chinez, Xie Zhenhua, la Beijing, pentru a se concentra asupra unor aspecte precum reducerea emisiilor de metan, limitarea utilizarii carbunelui, reducerea defrisarilor si sprijinirea tarilor cu venituri mici pentru a face fata schimbarilor climatice.

Unii analisti au avertizat ca nu se asteapta la un progres major, dar intalnirile ar putea contribui la atenuarea tensiunilor dintre Washington si Beijing in legatura cu o serie de probleme, inclusiv comertul, drepturile omului si Taiwanul.

Ambele tari au declarat anterior ca ar trebui sa fie capabile sa colaboreze in ceea ce priveste schimbarile climatice, indiferent de neintelegerile din alte domenii.

Insa, dupa vizita din august a fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi in Taiwan, insula guvernata democratic pe care China o revendica ca fiind a sa, Beijingul a declarat ca va intrerupe orice dialog cu Washingtonul legat de clima.

China s-a angajat sa reduca emisiile pana in 2030 si sa atinga nivelul zero de emisii de dioxid de carbon pana in 2060, dar grupurile de mediu si factorii de decizie politica spun ca actiunile Beijingului in ceea ce priveste schimbarile climatice sunt in contradictie cu retorica sa.

In aprilie, China a aprobat cresterea majora a ponderii energiei pe baza de carbune, ceea ce a alimentat ingrijorarile ca puterea asiatica va avea dificultati in a-si atinge obiectivele ambitioase.

Anul trecut, Beijingul a emis cel mai mare numar de autorizatii noi pentru centrale pe carbune din 2015 incoace, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie si Aer Curat (CREA) si Global Energy Monitor (GEM).

Colaborarea dintre SUA si China este vitala pentru summitul ONU privind clima

Lipsa dialogului dintre China si Statele Unite – cele doua natiuni care polueaza cel mai mult – ar putea afecta progresele inregistrate la discutiile privind clima de la Organizatia Natiunilor Unite, COP28, din noiembrie, spun observatorii.

Aproape 200 de natiuni se vor reuni la Dubai pentru a incerca sa gaseasca modalitati de atenuare a incalzirii globale si a impactului acesteia, in conditiile in care temperaturile continua sa stabileasca noi recorduri.

Luna iunie a fost deja cea mai calda luna inregistrata vreodata, potrivit agentiilor americane si europene, iar saptamana trecuta a fost oficial cea mai calda saptamana inregistrata la nivel global, potrivit Organizatiei Meteorologice Mondiale.

Vara trecuta, valurile de caldura apasatoare din sud-vestul Chinei au provocat intreruperi masive de energie electrica care au afectat milioane de oameni si au fortat fabricile sa isi intrerupa activitatea, sporind ingrijorarile interne cu privire la securitatea energetica.

Departamentul de Stat al SUA a declarat ca Kerry a planificat sa se angajeze cu oficialii chinezi „in ceea ce priveste promovarea unui COP28 de succes”.

Vizita lui Kerry urmeaza altor doua vizite la nivel inalt ale SUA in China in acest an, in timp ce puterile mondiale incearca sa stabilizeze relatia tensionata de dispute comerciale, tensiuni militare si acuzatii de spionaj.

Secretarul de stat american Antony Blinken si secretarul Trezoreriei Janet Yellen au vizitat Beijingul in ultimele saptamani, iar Kerry, fostul sef al diplomatiei de la Washington, se bucura de relatii relativ cordiale si consistente cu omologii sai chinezi.

„Ceea ce incercam sa realizam acum este intr-adevar sa stabilizam o anumita stabilitate a relatiei, fara a ceda nimic”, a declarat el joi in cadrul unei audieri a subcomisiei pentru relatii externe din Camera Reprezentantilor.

Se asteapta ca John Kerry sa aduca in discutie eforturile internationale de finantare pentru clima, in urma apelurilor facute de Yellen in timpul calatoriei sale la Beijing pentru ca China sa joace un rol mai important. China, care se considera o natiune in curs de dezvoltare, a opus rezistenta pana acum.

Republicanii au acuzat administratia Biden ca este prea blanda cu Beijingul in diplomatia climatica, argumentand ca China continua sa isi creasca emisiile in timp ce Statele Unite impun masuri costisitoare pentru reducerea emisiilor.

In cadrul Legii privind reducerea inflatiei, SUA intentioneaza sa ofere credite fiscale pentru productia interna de energie curata, pentru a revigora productia americana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: