Chinezii fac mai multi copiii fiindca 2024 este Anul Dragonului, care le-ar aduce noroc celor nascuti sub acest semn

externe

China, spor demografic, copii, norocosi, Anul Dragonului

Mai multi copii se nasc in spitalele din China in Anul Dragonului, a relatat agentia de stiri financiare Yicai, o crestere care ar putea atenua declinul populatiei in 2024 si ar putea aduce bucurie factorilor de decizie politica.

Semnul zodiacal chinezesc al Dragonului este considerat a fi deosebit de favorabil, iar datele din spitale pe parcursul Anului Nou Lunar, care a inceput pe 10 februarie, au aratat ca numarul nou-nascutilor a crescut „semnificativ”, a precizat Yicai.

Ziarul a citat un spital din Wuxi, in estul Chinei, care a raportat o crestere de 20% a numarului de nou-nascuti fata de anul trecut, in timp ce un spital din provincia Shaanxi (nord-vest) a raportat o crestere de 72% a numarului de nasteri fata de 2023.

Ratele casatoriilor in China sunt strans legate de ratele natalitatii, deoarece mamelor necasatorite li se refuza adesea beneficiile legate de cresterea copiilor, iar anul trecut, numarul de inregistrari de casatorii a crescut pentru prima data in ultimii ani, din cauza unei intarzieri cauzate de pandemie.

Factorii de decizie politica chinezi sunt ingrijorati de scaderea numarului de nasteri intr-o populatie care imbatraneste rapid, presedintele Xi Jinping afirmand anul trecut ca este necesar sa „cultive in mod activ o noua cultura a casatoriei si a natalitatii” pentru dezvoltarea nationala.

Cu toate acestea, multi tineri aleg sa ramana singuri sau sa amane casatoria din cauza perspectivelor slabe de angajare, a ratei record a somajului in randul tinerilor si a increderii cronic scazute a consumatorilor, in conditiile in care cresterea celei de-a doua economii a lumii incetineste.

Demografii spun ca boom-ul „bebelusului dragon” va fi probabil de scurta durata, deoarece tot mai multe femei aleg sa ramana fara copii din cauza costurilor ridicate de ingrijire a copiilor, precum si din cauza refuzului de a se casatori sau de a-si pune cariera in asteptare intr-o societate traditionala in care femeile sunt inca considerate principalele ingrijitoare si in care discriminarea de gen este inca foarte raspandita.

Xi a declarat ca femeile ar trebui sa aiba ca prioritate sa spuna „povesti bune de traditie de familie”. Cu toate acestea, cresterea copiilor duce la o reducere a orelor de munca remunerata si a ratelor salariale ale femeilor, in timp ce mijloacele de trai ale barbatilor raman in mare parte neschimbate, potrivit unui studiu realizat saptamana aceasta de un institut de politica din Beijing.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: